DELA

Beroendevården på Åland behöver förbättras omgående

Ett nytt ANDTS program håller på att tas fram. Jag möter dagligen personer som lider oerhört på grund av direkt felaktig helhetsvård.

God medicinsk praxis är inte alltid fallet. Läser man LARO:s handbok samt lagen om missbrukarvård/finlex så förstår man att anmälningar inkommer till ombudsmannamyndigheten Åland. Men det tycks stanna på pappret hos myndigheten.

Så anmälningar kunde vara så mycket fler, men ingen orkar, hjälper ju ej. Att ha ett beroende är så himla skamfyllt, svårt att bryta, samt många gånger en samsjuklighet. Att få medicin för substansberoende i form av Metadon eller något buprenorfinpreparat (Suboxone/Subutex), av utdelarna på LARO, hjälper inte mot eventuella tidigare fastslagna diagnoser exvis ångest, depression, trauma, smärta, NPF och så vidare. Helhetstänk saknas, en beroendeperson har inte kraft att vänta. Beroende är en sjukdom.

Kanske därför det sidomissbrukas, säger många som är fast i ett beroende. Att dagligen få substitutionspreparat på LARO, är samma sak, du behåller ett beroende, tanken är att trappas ur. Att fråntas sina tidigare medicinbehandlingar för att ha rätten till LARO, känns fel. Att tvingas sluta med LARO för att få hjälp med tidigare fastslagna diagnoser, är direkt orättvist och tokigt. Att bli dagligt beroende av det som delas ut av LARO, är ett himla problem. Abstinens vid utsättning av metadon eller buprenorfin är en stor prövning. Så varför går man då till LARO? Jo, för att få bukt på livet, slippa vara kriminell, få koll på eventuell hepatit, botemedel. Samt få nya nålar för injicering med mera.

Så hur är det tänkt? Man sätts in i vården LARO, fråntas allt annat, sidomissbruk förekommer trots LARO-vård. Patienter står samlade utanför den extremt lilla lyhörda 5 kvadratmeterslokalen, där buprenorfin och injiceringsverktyg delas ut. Samt allmänt snack klienter emellan. Endel fullkomligt hatar att behöva stå där, hur skall man kunna bryta mönster?

Samtidigt står det i LAROs handbok: god medicinsk praxis, undvik missbruksmiljöer, bryt ditt gamla umgänge, strävan till helhetsvård, individuell vårdplan, risk för utkastad fr vård vid oföljsamhet med mera. Ja det är dryga 30 punkter i LAROs handbok. Vilken annan vård är så?

BETTIS

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp