DELA

Bäst att hålla sig till fakta

Stephan Toivonen fortsätter i sin senaste insändare att blanda bort korten i diskussionen om covid-19. Han hävdar att ”varje ansvarsfull läkare” borde ha ett alternativ (till vård) eftersom den som insjuknat inte kan botas av vaccin. Som alternativ för han fram en dr Zelenko som hävdat att med hans (vård-)protokoll skulle 80 procent av alla dödsfall (i covid-19) i USA ha kunnat undvikas. I New York Times hittar jag en artikel om sagde Vladimir Zelenko, som genom att marknadsföra en kur om hydroxyklorokin, azithromycin och zinksulfat blivit en guru för högerextremisterna i USA. Om vaccinering av barn väljer han att lyfta fram ett initiativ av tjugo finländska läkare (av vilka åtminstone två enligt offentligt tillgängliga uppgifter fått sina rättigheter begränsade) att stoppa vaccineringen av barn. De tjugo läkarna har all rätt att framföra sin åsikt, men de representerar mindre än 0,07 promille av Finlands mer än 30 000 läkare.

Vad vill Stephan Toivonen få till stånd med sina insändare? I debatten om en dödlig pandemi vore det mer konstruktivt att debattera fakta än att klippa och klistra ihop slumpmässiga anekdoter.

KERSTIN KRONQVIST

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp