DELA

Att röstfiska i grumliga vatten

Centerns Runar Karlsson och undertecknad har totalt olika syn på hur Ålands ekonomi ska skötas, eller hur kommunstrukturen på Åland bör se ut. Tyvärr har Runar Karlsson och jag även helt olika människosyn.

Runar Karlsson vill stänga gränserna för alla som kommer från länder med en ”usel” kvinnosyn. Ett sådant kraftigt och grumligt uttalande från en lagtingsledamot väcker frågor hos mig. Vilka länder gäller det? På vilka grunder görs bedömningen om en nationalitet är välkommen till Åland eller inte? Vem gör bedömningen? Centerns Runar Karlsson?

Tyvärr finns det en usel kvinnosyn hos många och i alla länder. Vågar påstå att det inte finns ett enda land där det inte finns män som behandlar kvinnor illa. Det är farligt att generallisera och dela in människor i fack, för det är exakt den retorik som högerextrema krafter gärna spelar på.

Åland ska vara en trygg och attraktiv plats att bo och leva på. För kvinnor, för barn och för män. Inflyttningen till Åland har varit och är viktig. Utan alla ”nya” ålänningar stannar Åland. Att stänga gränser, polemisera och godtyckligt kassera eller godkänna människor beroende på kultur och etnicitet hör inte hemma någonstans, speciellt inte på Åland.

Oberoende om det är valår eller inte.

JOHN HOLMBERG

LAGTINGSLEDAMOT (LIB)

Runar Karlsson svarar.