DELA

Arg mamma ryter till

Tack Mikaela, du skrev exakt det jag funderat över.

Jag undrar hur dom här damerna resonerar. Eller så kommer dom inte ihåg hur det var att ha/har dom inte haft småbarn.
Min nyss fyllda 3 åring skulle med andra ord inte ha fått vara kvar hos sin fantastiska dagmamma medan jag var mamma-vårdledig med yngsta sonen? Hon som varit hos samma dagmamma sen 10 månads ålder skulle ha förlorat sina kompisar och alla invanda rutiner efter 1½ år för att ett halvt år senare när hon fyllt 3 år återgå till en ny dagmamma/ett nytt dagis med nya kompisar att lära sej känna och nya rutiner att trimmas in i.
Är det verkligen barnens bästa?

Jag hade förstått om man begränsat till halvdagsplats, hos samma dagmamma/dagis, men inte helt frånta barnen deras rätt till en givande och utvecklande miljö!
Hur givande är det att vara hemma med en mamma som håller på att spricka och sen med ett syskon som kräver ständig omvårdnad dygnet runt de första månaderna? Vem ska orka ge syskonet all tid och omsorg det behöver för att växa och utvecklas som människa? Eller menar damerna att båda föräldrarna ska stanna hemma??? Och bor man som vi på landet finns det ingen park att gå till för att leka med andra barn heller, sådär som det gjorde när mina övriga barn var små. (Jo jag har varit hemma med barn också, för närmare 20 år sen. Det var helt andra tider och förutsättningar då) Nu kallas man för latte-mamma om man träffar andra mammor med barn och går nånstans på en kaffe…

Samtidigt undrar jag även hur dom tänkte begränsa det hela, om syskonet fyller 3 år 1 – 2 månader efter att mamman blivit mammaledig, ska då syskonet stanna hemma 1-2 månader för att sen skolas in igen på något dagis/hos någon dagmamma?
Vem ska sköta den inskolningen, den trötta mamman med syskonet på armen?
Och vad är det som säger att dagvårdsplatsen finns kvar? Och vem har dom tänkt att ska förklara för barnet; Nej du får inte längre gå till dagis och leka med dina kompisar utan du ska stanna hemma och vänta på att ditt syskon blir 10 månader/du blir 3 år så kan du få komma tillbaka. Ojdå saknar du dina kompisar? Du har ju mamma och ditt syskon, lek med dom du.

Nej nu får nog landskapsregeringen skämmas rejält i alla fall. Så dålig ekonomi har vi inte här på ön (vi låg rätt bra till på skattetoppen i Finland) att vi inte kan ta hand om alla barn som behöver dagvård utan att tvinga föräldrarna att börja planera barnanskaffning via FPAs moderskapsledighets-räknare!
Usch vad jag blir arg!
Sisa Långkvist,
6-barnsmamma i Sund