DELA

Äntligen har Åland förstått

Äntligen har Åland förstått att vi behöver göra någonting med våra osmakliga abortsiffror. Det tog bara 5,5 år innan beslutet kom. I februari 2017 diskuterades Ålands höga abortsiffror återigen och utgående från det påbörjades arbetet med att vi på Åland skall börja införa subventionerade preventivmedel. Skall det behöva ta så här lång tid? Arkiven hos de åländska medierna innehåller väldigt många liknande reportage, år efter år. Ingen förbättring, bara en kraftig försämring som social- och hälsovårdsministern menar i lagtingets frågestund 31.8 att inte skulle bero på bristen av personal, för då skulle samma siffror setts tidigare. Bara som information så var preventivmedelsmottagningen stängd under sommaren 2021.

När våra höga abortsiffror diskuterades i lagtinget visade ministern att hon har satt sig in i lagstiftningen, miljöfrågor, statistik och vad som gjorts i fastlandet. Allt detta har påtalats under många år, utan resultat. Men svaret på frågan om hur Åland skall arbeta med frågan fick inget svar. Ministern tar upp att det är fel att allt skall läggas på kvinnan, som skall trycka i sig hormoner men att mannen inte behöver göra någonting och att det borde satsas mera på männen i denna fråga. Absolut skall det vara så, men tyvärr finns det just nu enbart kondom och sterilisering som erbjuds männen. Vi hoppas innerligt att ministern inte tror att Åland skall börja forska i denna fråga. Ett första steg att involvera männen i denna fråga är att öppna upp möjligheten för dem att få information och rådgivning, men vart skall männen gå? Information och rådgivning är viktigt, idag saknas den möjligheten. Det går fortare att bara ge ett recept i handen med uppmaningen att använd detta, så blir allt bra. Det vi alla vet är att då valet man tar görs utgående från korrekt information så blir sannolikheten större att personen kommer att vara nöjd över valet. Det är beklämmande att ministern säger att rådgivningen har mandat i frågan av vilket preventivmedel som skall väljas, det är alltid kvinnan/paret som beslutar om vad som skall användas. Detta genom samtalet. Det är dags att börja satsa på dessa samtal. Dags att inse hur viktig verksamheten är för den åländska befolkningen.

CAROLINE STAFFAS
HÄLSOVÅRDARE PÅ PREVENTIVMEDELSRÅDGIVNINGEN

PERNILLA SÖDERLUND
BARNMORSKA OCH POLITIKER

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp