DELA
Foto: Unsplash.com

Det handlar om kvinnans rätt till liv

Aborträtten är på allas läppar – konstigt skulle det vara annars med tanke på följderna av beslutet i den amerikanska högsta domstolen i förra veckan. Även i Finland behövs lagändringar – men förstås åt det andra hållet. Den finländska abortlagen är föråldrad och lagens bokstav ger inte kvinnan full frihet, även om den i praktiken tolkas liberalt.

För många kvinnor i USA gäller det nu att radera appar som håller koll på menscykeln och sluta kalenderföra menscykeln, eller börja använda kodord. Att låta bli att googla på abortmediciner eller metoder för att öka risken för missfall. Att lära sig vara medveten om hur ens rörelser i samhället kan kartläggas med hjälp av gps i mobilen eller bilen och veta när man bör stänga av den.

Varför? Efter att den högsta domstolen i USA upphävt domslutet Roe vs Wade försvinner den federala rätten till abort som funnits i 50 år. När delstaterna nu kan bestämma själv om aborträtten är nästa steg för abortmotståndarna att hindra kvinnor att söka sig till de delstater där det ännu är lagligt.

Dessutom. För kvinnorna i delstaterna med den strängaste lagstiftningarna gäller det också att begränsa sitt sexliv för att minska risken för oönskade graviditeter. Att begränsa sitt liv för att minska risken att bli våldtagen. Att lära sig hur man, utan att lämna digitala spår, får kontakt med personer som utför illegala aborter eller tillhandahåller abortpiller. Att spara ihop pengar så att man har råd att, utifall att man behöver, resa till en annan delstat för att utföra en abort. Att veta när man ska undvika att besöka hälsovården för att det finns risk att bli beskylld för att ha medvetet framkallat ett missfall. Att se till att man vet vilka abortmetoder man inte ska ta till för att risken att man skadas svårt eller dör är för överhängande.

Det låter absurt. Det är absurt. Men för många amerikanska kvinnor är det nu relevanta frågeställningar att förhålla sig till.

Det skulle vara naivt att tro att övervakningen av abortlagstiftningen inte kommer vara hård och cynisk. Det är naivt att tro att kvinnor inte kommer skadas för livet eller dö i illegala aborter.

De amerikanska kvinnorna har förlorat rätten till ett fullvärdigt liv – där det ingår både sex och tillgång till god hälsovård. De har förlorat rätten till sin egen kropp: att få bestämma själv, att få göra egna livsval att få behålla sin integritet. Att få behålla rätten till sitt eget liv.

För det är det det handlar om. Ser man det på det sättet är förslaget att skriva in rätten till abort i grundlagen, vilket den finländska samlingspartisten Saara-Sofia Sirén öppnade för på Twitter nyligen, inte så dumt. Ser man på följderna av att begränsa eller förbjuda rätten till abort så handlar det ändå om grundläggande mänskliga rättigheter: Att få bestämma om sin egen kropp.

Den finländska abortlagstiftningen är i nordisk och europeisk jämförelse väldigt konservativ. Det kan bero på att den är väldigt gammal, från 1970. Enligt den nuvarande lagstiftningen krävs besök hos två läkare och ett uttryckligt skäl för varför en kvinna inte vill fullfölja graviditeten och föda ett barn. Att hon inte vill räcker inte, utan det måste finnas ett skäl, exempelvis ett socialt eller ekonomiskt.

I praktiken tolkas lagen generellt liberalt, men med tanke på att det är skillnad på en skriven bokstav och en tolkning finns det alla skäl för landets riksdagsledamöter att se till att lagen förnyas å det snaraste.

Man kan notera att en sådan förnyelse inte finns med i regeringsprogrammet för den sittande regeringen – ett klart underbetyg för en regering som i så mycket annat står på kvinnornas sida.

Tack och lov för medborgarinitiativ. Kvinnosaksförbundet Unionen gjorde en kampanj hösten 2020, Egen vilja 2020, för att kräva en ny abortlagstiftning. Medborgarinitiativet samlade de nödvändiga över 50 000 underskrifter på under en månad. Kravet där är att kvinnans vilja ska räcka för att få en abort fram till tolfte veckan och att kravet om att träffa två läkare slopas.

Medborgarinitiativet behandlas ännu i riksdagens social- och hälsovårdsutskott och det är ännu oklart vad slutresultatet blir (läs mer om det här i intervjun med Mats Löfström längre fram i tidningen), men sannolikheten att lagen ändras är stor. Förhoppningsvis blir förändringarna tillräckligt omfattande.

Kvinnor måste få ha rätt till sin egen kropp. Kvinnor måste få ha rätt till sitt eget liv. Kvinnornas rätt måste tryggas i sådan grad att unkna vindar från det förgångna inte kan blåsa omkull den rätten lättvindigt eller utan förvarning.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp