DELA

Anmäl övertramp i restaurangbranschen!

En krögare i Mariehamn har visat sin beklämmande människosyn. Tråkigt att det fortfarande i vårt samhälle, går att bete sig på detta sätt.
Hur i hela friden är man funtad som egen företagare om man anser att sina anställda ska jobba gratis övertid eller för allmosor i lön? Alltså, under avtalsenlig lön?
Detta är för mig endast ett tecken på skev människosyn och att man nervärderar sina medmänniskor i samhället!

Tro nu inte att detta är en enskild företeelse. Tyvärr florerar detta människoförakt bland fler krögare i stan.
Hur tror dessa företagare att de ska få tag i skicklig personal, personal som ställer upp i vått och torrt samt levererar en förstklassig produkt till gästerna?
Slavlön, piskor och hot, har aldrig givit god arbetsmoral och goda resultat.

Har hört att denna ytterst skeva stil motiverats av företagare med ”Vi följer inga djä-la kollektivavtal”!
Nå, nu spelar det ju juridiskt sett ingen roll. Finland har strikta och stränga arbetsmarknadslagar, som därtill gäller även restaurangpersonal. Skulle jag vara krögare skulle jag vara väldigt noga med att följa dessa.
Och arbetarskyddsinspektör Henning Karlsson, jag tycker att du ska ut och kolla upp detta noga. Begär arbetstidslistor tre månader tillbaka i tiden från alla krögare i stan, jag garanterar att du tyvärr får napp omgående!

Till er alla utnyttjade/drabbade i branschen vill jag bara säga, låt er aldrig hunsas eller utnyttjas på detta sätt, låt er aldrig kuvas med hot om att ni aldrig mer ska kunna få jobb. Kan du ditt arbete, får du jobb!
Ni blir annars bara lurade, även de som kommer efter er kommer utnyttjas lika fult. Ställer vi alla upp på varandra, är dessa krögares tid ute.
Stå på dig, var stolt och ta för allt i världen ingen skit, anmäl, anmäl och anmäl!
Sådant här har inget i företagsvärlden att göra, vare sig privat eller statligt! Det har heller inget med politisk övertygelse att göra, det handlar om synen på dina medmänniskor och vår självklara lagstadgade rätt!

Henning! Sätt igång att rensa upp! Visa att mänskliga rättigheter gäller på Åland.

Gerry Allgode