DELA

Alla vinner på en trygg teater

Teaterlivet på Åland är rikt. Många barn, unga och vuxna ägnar stor del av sin fritid åt teater. I en teateruppsättning finns det alltid hierarkier mellan äldre, yngre, män, kvinnor, ledning och skådespelare.

Nicklas Lantz skriver i ett inlägg på Facebook: “I rätt miljö är det utvecklande, utmanande, spännande och roligt, men när någon inte har koll på var gränsen går, är det rent ut sagt för jävligt.”

Just därför är det så viktigt att lyssna på de kvinnor som nu uttrycker att dessa hierarkier utnyttjas på ett sätt som gör dem osäkra och obekväma. Kvinnorna har inte utpekat någon person i sitt öppna brev, de önskar lyfta en unken kultur, precis som #metoo-rörelsen ville. Kvinnor vill slippa lyfta på kjolarna och slippa visa lite mer av brösten bara för att få vara med i nästa uppsättning. Kvinnor vill slippa blickar och oönskade kommentarer om deras kroppar och slippa oönskad beröring från män.

Vi ska inte heller glömma bort att det även finns män inom teatern som upplever att de utnyttjats av andra män. Det är, om möjligt, en ännu mer tabubelagd fråga som borde lyftas upp. Vissa menar att alla män nu är utpekade som potentiella förövare, men den man som vet att han behandlar kvinnor respektfullt, han vet. Andra män kanske blir osäkra på sitt handlande.

Vi män har ett extra stort ansvar för att skapa en trygg teater. Låt oss nu gemensamt jobba för att lyfta blicken framåt och våga prata om de här frågorna, våga säga ifrån och våga berätta. Nu måste vi ta hjälp av utomstående experter, gå fortbildningskurser och våga sätta ner foten när man ser oönskat beteende.

Då kan vi tillsammans skapa en trygg teatermiljö där alla barn, unga, män och kvinnor på alla teatrar kan känna sig trygga.

JOHAN EHN
MIKAEL ENROOS
STEFAN GUSTAFSON
JOHAN KARRENTO
NICKLAS LANTZ
PEKKA SONCK
ULF WEMAN
WINCENT WESTERBACK

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp