DELA

Alla barn ska ha rätt till musikundervisning

    Offentligt finansierade musikskolor ska vara till för alla barn – inte bara för dem som redan kan spela och sjunga. Därför är det problematiskt att Ålands enda offentliga musikskola, Ålands Musikinstitut ÅMI, använder antagningsprov för stora delar av sin undervisning. Barn som vill börja spela ett instrument kommer ofta inte vidare i proven och exkluderas i tidig ålder. Några ger upp, andra försöker flera gånger – utan att lyckas. Några får lära sig spela genom Youtube, andra av en privatlärare.

    Detta är inte barnens eller lärarnas fel – det är ett systemfel. I ett offentligt utbildningssystem ska möjligheter inte avgöras av hur du presterar på ett antagningsprov. I Sverige finns som jämförelse kommunala kulturskolor som bygger på öppen antagning. Där satsar man på bredd, tillgänglighet och glädje i lärandet – inte urval. Alla barn har samma möjlighet att börja spela ett instrument.

    ÅMI bedriver en bra verksamhet för många. Men det offentliga Åland kan göra mer för att nå barn med olika bakgrunder och behov. Musikskolor ska inte enbart vara till för ”de bästa”, de ska vara platser där alla barn får upptäcka musiken. Kulturverksamhet som musik och dans har dessutom betydelse för barns utveckling, både socialt och kognitivt.

    Det är dags att ÅMI får ett nytt uppdrag: att bli en modern och inkluderande kulturskola.

    Ett steg framåt kan också vara att erbjuda mer musik- och kulturundervisning direkt i grundskolan. Då når vi fler barn – även dem vars föräldrar inte har tid, kontakter eller råd och de barn som inte annars söker sig till ÅMI.

    Erica Lindberg (S)

    SVAR PÅ INSÄNDARE:

    Det stämmer att Ålands Musikinstitut har ett kort inträdestest för nya sång-, instrument- och dansstuderande men det krävs absolut inga förkunskaper för att göra detta test och i stort sett alla våra nya studerande är helt nybörjare. Inträdestestets vara eller icke vara har diskuterats en hel del internt men det finns en samsyn i såväl lärarkollegiet som i vår direktion att tillsvidare hålla kvar det.

    Musiken och kulturens betydelse för barn och unga kan inte nog framhållas i en tid då resurserna krymper såväl i kommunerna som i landskapsförvaltningen. Musikinstitutet skulle mer än gärna både bredda utbudet mot en kulturskola samt bereda flera studieplatser men vi har, precis som övriga landskapsmyndigheter, ett sparkrav hängande över oss.

    Jag anser också, precis som skribenten påpekar, att grundskolornas konst-, drama- och musikundervisning är väldigt viktig för den breda gruppen barn och dessa ämnens status borde verkligen höjas.

    Musikinstitutet har i sitt uppdrag att ge grundläggande musikundervisning till barn och unga men också att ge de studerande som vill fortsätta möjligheter till en yrkeskarriär inom musik och även om jag tycker att vi lyckas ganska väl med uppdraget så är det förstås väldigt tråkigt när ivriga nya musikintresserade inte får plats.

    Jag hoppas vi kan hitta vägar framåt för att bredda och öka kultur- och musikundervisningen för alla på Åland.

    Bertil Andersson

    Vikarierande rektor Ålands musikinstitut