DELA

Alla barn har rätt att vara med!

När man börjar söka information om barnfattigdomen, finns det en uppsjö av undersökningar, artiklar, debatter att läsa och ta del av. Så den delen är gjord och behöver inte göras om. För det mesta är resultaten de samma och samma ord upprepar sig om och om igen:

Mobbing, utanförskap, oro, sämre resultat i skolan.

Nu behövs handling och slut på utredningar och snack. Det skall finnas tydliga, konkreta mål för aktiviteter och resurser, både på landskaps- och kommunal nivå.

Låt oss ta som exempel sommarlovet. Senaste sommar erbjöds åländska barn bland annat följande sommaraktiviteter – Djurkul för 35,00 euro, cykeldag med vattensport för 25,00 euro och Gröna Lund för 69,00 euro. Till dessa aktiviteter tillkommer kostnader för fritidsförsäkring.

Var finns annonserna om kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdom?

För att minska utsatthet och utanförskap borde det finnas krav på ett minimum av gratis fritidsaktiviteter hos kommunerna. Ser inget fel i att landskapet sätter till öronmärkta pengar till barn- och ungdomsaktiviteter och att man på så sätt kan ordna aktiviteter runt om Åland och inte sätta kommungränserna som stopp för att den som vill skall kunna delta. Det fungerar ju med kostnadsbelagda aktiviteterna.

Spiken i kistan för flera familjer kom nu under hösten, då våra politiker bestämt att man inte kan stanna kvar efter skolan för fritidsaktiviteter och ta bussen hem efteråt. Nu måste man skaffa ett fritidskort för bussen. Tack så mycket! Är det inte så att returresan redan är betald med skattemedel?

Grundskolorna måste vara helt avgiftsfria för familjerna. Förbjud penginsamlingar till klasskassor. Ett konkret förslag, finansiera en resa årligen med PAF-medel för skolbarnen, i egen kommun åk 1-2, inom Åland för åk 3, Finland och/eller Sverige för åk 6 och 9. Jag tror inte Åland går i konkurs av det om man samordnar så man får fulla bussar.

Mia Schütten

Ålands Framtid