Alandia Cup skapar tillväxt
Tack vare Alandia Cup steg Ålands befolkning under 5 dagar, 13-18 juni, med 4 200 personer. Det märktes i butiker, restauranger, logianläggningar och i en ökad konsumtion av åländska råvaror som mjölk, bröd och ost. Alandia Cup genererade drygt 20 000 övernattningar i olika kategorier och prisklasser.
Alandia Cup samlar årligen drygt 1000 flickor och pojkar i åldern 10 år. Resten är tränare, ledare, syskon, föräldrar och släktingar. En fotbollscup som Alandia Cup blir ett minne för livet och ett sätt för familjer att semestra tillsammans. Tidpunkten är alltid densamma, veckan innan midsommar. Alandia Cup har arrangerats sedan 1978 och är enligt mig världens bästa evenemang för Åland. Alla evenemang är bra och tillför mycket positivt, men Alandia Cup sett till volymen turister, tidpunkt och antalet dagar ger stora avtryck som enskild händelse under en vecka som på Åland annars är lågintensiv. Ett överslag av Ålands Statistik- och utredningsbyrås statistik kring vad turister spenderar i genomsnitt, visar att den samhällsekonomiska betydelsen för Alandia Cup landar kring 2 miljoner euro. Alandia Cup genererar 2 miljoner i exportintäkter. Turism är export och skapar tillväxt, det är något Åland behöver mer av.
Alandia Cup är det ultimata beviset för vad idrotten tillför det åländska samhället och det är mycket mer än turister och en positiv Ålandsbild. Idrotten är glädje, rörelse och social gemenskap och bidrar till att som fritidsaktivitet fostra morgondagens vuxna på ett väldigt tryggt och omfamnande sätt. För idrotten är till för alla, oberoende talang, ursprung och förutsättningar. Alandia Cup är endast toppen av isberget vad våra föreningar gör och skapar under ett år. Den offentliga insatsen är i sammanhanget ringa och idrotten ger med råge tillbaka mycket mer än vad den får i samhällsmedel.
Det ska alltid löna sig att vara duktig och det IFK Mariehamn, men även våra andra idrottsföreningar gör, är att vara duktiga på att leverera såväl ekonomisk, hälsofrämjande och social tillväxt varje dag. Plattformen för detta stavas ideella ledare och funktionärer.
Slutknorren är simpel. Åland har en stor potential att öka turistströmmen, men även locka ännu fler åländska barn och unga till idrotten. Åland behöver ta vara på idrotten som tillväxtmotor, men då behöver vi bli ännu bättre på att smörja idrottshjulet och inte ta allt idrotten skapar för givet. Bra jobbat IFK Mariehamn och Alandia Cup.
JOHN HOLMBERG (LIB)