DELA

Alandia cup – en upplevelse utöver det vanliga

Har för första gången bevittnat Alandia cup och är stolt som ålänning att se hur ”vi” kan anordna en sådan fin fotbollsturnering för barn. Ett stort tack till arrangörer och alla som hjälpt till för att denna cup ska kunna genomföras.

Har också fått beskåda baksidan av vad tävlan kan innebära. I cupen deltog ett lag, vars tränare står och skäller och svär vida omkring, och detta går ut över 11-åriga fotbollsspelare, domare med flera. Slutsignalen ljuder och ett oavgjort resultat leder till ett dramatiskt slut, då en av spelarna till den aggressive tränaren utövar våld mot flera i motståndarlaget när hon ska ta i hand på dem.
För mig är detta scenario totalt overkligt i jämförelse med vilken omtanke och kärleksfullhet våra tränare och lagledare visar och som även avspeglar sig på barnens uppträdande. Lagledningen och vi föräldrar förväntade oss givetvis upprättelse, vilket också skedde från arrangörens sida. Men vi blir närmast chockade och förnedrade när vi får reda på att båda lagen tilldelas en varning. Det är en stor skam att våld mot spelare ska likställas med att en av våra föräldrar går ut på plan för att hjälpa sin skadade dotter.
Många saker skulle man önska att var ogjorda och detta är en av dem, för jag tror tyvärr att denna företeelse har satt ett djupt spår i våra flickors hjärtan, ett spår som visar på att det inte lönar sig med ”fair play” och att man kan bete sig hur som helst utanför och inne på plan, oberoende om man är barn eller vuxen.

bästa arrangörer, det kommer ett nytt år och förmodligen en ny Alandia cup. Jag hoppas att ni har lärt er något av detta, så att det inte behöver upprepas igen. Och när såren har lagt sig för våra tjejer kanske vi kan ladda om för en ny cup nästa år.
Annika Hitonen
lärare samt förälder i LIF