DELA

Benny får hemlängtan redan vid kanalen

Benny Förbom fyller 50 år
Namn: Guy Uno Benny Förbom.
Född: 14 augusti 1961.
Bor: I Lemland Hellestorp.
Intressen: Jakt, skytte och frimärkssamling.
Familj: Sonen Robin, 17. Mor och syster med familj.
Födelsedagen: Firas med öppet hus lördag den 13 augusti från kl 18. Festligheterna tar plats i ett partytält på gården, så ta med varma kläder.
Solen ligger på verandan till Benny Förboms enplanshus på Flakavägen i Lemland. Förutom ett träbord, några plaststolar, en pall och en solstol (som han aldrig ligger i) är det tomt framför trädgårdsentrén. Orsaken är troligtvis två:
1) Han latar sig aldrig.
2) Han målar verandastaketet lagom till sin 50-årsfest på lördag.


Tjusningen
Det visar sig att Benny har flerfaldigt i görningen. Just nu rustar han tillsammans med andra på ett slakteri till Norra Lemlands älgjaktlag, ett lag han själv tillhör.
Jakten är ett av hans största passioner.
– Jag har jagat älg sen -80, och smörgåsen smakar aldrig så bra som när du är ute i skogen och lurpassar. Det är nog det som är tjusningen.
Sonen Robin följde med ut i jaktmarkerna redan som 5-åring. När han var 15 år tog han jaktlicens liksom sin far.


Sjöfågeljakten
Förutom älg har Benny jagat sjöfågel i många år. När han var sex år gammal följde han i sin tur med sin far, som också var jägare.
Smultronstället ligger i en Getaskåra på holmen Köpskär. Inskränkningarna i sjöfågeljakten gör att det nu för tiden mest är gamla minnen.
– Där satt jag med kompisarna och var ute och njöt. Det är något man saknar.
I ungdomen började Benny som springpojke på ”Hallen”, Mathis hallen i stan. 1979 flyttade han en kort sväng till Sverige där han jobbade på Frihamnen i två år.


Byggare
Väl hemma på Åland igen hjälpte han till med den dåvarande fiskodlingen i Norrby, och på skeppshandeln i Mariehamn. Han skolade sig så småningom till byggare på Ålands yrkesskola. -96 startade han eget företag.
Huset vi sitter i har han byggt invändigt. Garaget är ett annat byggprojekt. Bland de större byggnader han varit med att uppföra hittar vi Kea-market i hemkommunen.
Som byggnadsarbetare är man aldrig ledig, förstår jag på Benny.
– I föräldrahuset finns det alltid något att göra. Det ska bytas fönster och renoveras toaletter. Men jag brukar säga att de får vänta när jag har för mycket att göra.


Mår bäst i byn
Han uppmanar alltid folk att ringa innan klockan sju på morgonen eller efter elva på kvällen, om de ringer på hemtelefon. Annars är han ute och nås på mobilen.
Men särskilt långt behöver man inte riskera att han åkt:
– Jag brukar säga att jag får hemlängtan när jag åker över Lemströms kanal.
Han trivs hemma i byn och drar sig inte för att säga det. Grannsämjan är samtidigt väldigt god.
– När jag är ute och klipper gräset visslar grannen och säger att nu är det kaffe, säger han och pekar mot huset rakt över vägen.


Frimärkssamlare
Livet i byn har dock inte alltid varit lätt. Benny har prövats om och om igen. Sjukdomar har drabbat flera i hans familj. I februari i år gick hans syster bort i cancer, 58 år gammal.
– Det är orättvist, tycker man.
Han försöker hålla humöret uppe bäst det går.
– Varje dag man är frisk får man ta med ett leende.
– Det har hänt mycket här i byn, så nu blir det skönt med lite fest, fortsätter han.
För dem som tänker bege sig till kalaset i Hellestorp på lördag rekommenderas varma kläder. Festligheterna tar nämligen plats utomhus i ett partytält.
Och de som vill kika på en annan sida hos Benny kan be honom ta fram frimärks- och myntsamlingen han fick av sin pappa innan han dog. Det äldsta frimärket är Finlands första, från 1856. Samlingen innehåller också äldre tändsticksaskar.
– När jag hittar askar i gamla hus brukar jag ta vara på dem, säger han, lutar sig tillbaka och berättar hur han längtar till den dag han får tid att sätta sig ner och sysselsätta sig med samlingen i godan ro.

Text och foto: