DELA

Anneli hittade idyllen i Torsholma

Anneli Karlsson 40 år
Namn: Anneli Birgitta Karlsson.
Född: Den 16 mars 1970 i Eckerö Böle.
Bor: I Brändö Torsholma/övernattningslägenhet i Mariehamn.
Yrke: Är utbildad hemkunskapslärare och egen företagare med sambon, driver ”Ingeborgs bageri”.
Familj: Sambo Jörgen Gustafsson, sönerna Jonas, 9 år, och Rasmus, snart 3 år.
Födelsedagen: Firar med öppet hus i hemmet på Torsholma lördagen den 20 mars klockan 14.00 och 19.00. I sommar blir det gemensamt kalas med Jörgen, som fyller 40 i höst, i morgon, på själva födelsedagen, hoppas hon få svärföräldrarna över på kaffe och i helgen innan dess firade hon med tjejkompisar som också blir 40.
Anneli Karlsson är tjejen som verkligen hittat hem till sin drömda idyll. Hon målar upp livet på Brändö Torsholma så att vem som helt blir grön av avund. I tre år har hon bott stadigt där, på gården Smörholms, i byn med runt 100 invånare.
– Aldrig har jag tidigare varit på så många 50-årskalas, älghippor och andra fester. Folk bryr sig verkligen här.
– Jag trivs jättebra med naturen och med närheten till vår lilla butik. Det är fint att ha farmor och farfar nära och samarbetet med alla barnfamiljer i byn är fantastiskt fint och i ungdomsföreningen har vi riktigt roligt.

Inget skvaller
I och med att Annelis killar, 9 och 3 år, finns i två olika åldersgrupper umgås hon med olika familjer. Hon skjutsar nioåringen med jämnåriga kompisar till Brändöhallen för innebandyträningen och hon kommer till dagisets lekplats med minstingen och träffar småbarnsföräldrarna där.
Att det förekommer skvaller, mobbing, uteslutning av nykomlingar på en liten ort – så sägs det ju ofta – det verkar hon alldeles oförstående inför.
– I och med att min sambo Jörgen är född här så kanske det går lättare att komma in i allt. Jag tycker det är rena rama idyllen. Jag drömde om idyllen i Tullinge, men det funkade inte riktigt där. Nu känner jag riktigt att jag har kommit hem.

Läste juridik
Annelis dagar inleddes alltså i Eckerö, i en bagarfamilj. Efter ett år i folkhögskola i Vasa gick hon Ålands lyceum och arbetade sedan ett tag med att sälja strumpor i ett stort varuhus mitt i Stockholms city.
Hon inledde studier i juridik, men slutade ganska snart. Däremot gick hon klart utbildningen till grundskolelärare i hemkunskap och svenska i Uppsala.
– Först efteråt insåg jag att hemkunskap och juridik var en bra kombination, det ger en bra grund för att vara konsumentvägledare.

Ingeborgs bageri
Så följde lärarjobb i Lidingö och Gubbängen tills hon 2003 med dåvarande sambon flyttade tillbaka till Åland och Mariehamn.
Några år arbetade Anneli som hemkunskapslärare i Strandnäs skola.
Småningom träffade hon nuvarande sambon och blicken började riktas österut, ut mot Brändö. Nu är hon en del av ett skärgårdsföretag.
– Vi har övertagit bageriet av mina svärföräldrar Lilli och Sture Gustafsson, så nu är det jag och min sambo som driver ”Ingeborgs bageri”.

Speciellt svartbröd
Det är ett säsongsbetonat arbete. På somrarna och till jul och påsk samt när busslasterna av turister kommer i maj, då är det full rulle. Övriga tider lite lugnare.
– Men vårt speciella svartbröd finns hela året att köpa i butiker i stan. Det är en hemligt recept som gör det så extra gott, småler Anneli i mjugg och hon låter förstå att hon har planer på att utöka sortimentet så småningom, kanske med hemvete, kanske någon slags semla.

Pratsam
När det är rusning i bageriet har hon hjälp med bakningen av Gunvor Husell och Fanny Bäcksbacka.
– Det är bra, då har jag några att prata med och det är bra för jag är nog en rätt pratsam person.
På fritiden tycker Anneli om att fotografera och så deltar hon Folkhälsans gympa.

Odla potatis
Nu närmast står Anneli inför att avrunda vårdledigheten och därmed inskola Rasmus på dagis. Då ska hon arbeta fler timmar i makens företag, elinstallationsfirman HTF-service, och satsa hårdare på bakningen. Hon är med i Brändö IK:s styrelse och i styrelsen för Torsholma ungdomsförening.
– Så har jag trädgård också. Till våren vill jag börja odla potatis. Det blir fint det, säger denna rakt igenom positiva tjej och kramar om sin lillkille som tack för låtsaskaffet.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax