DELA
Foto: Matilda Saul

Dubbelt så många småkockar – Dubbelt så god soppa

Ju fler kockar, desto sämre soppa brukar talesättet heta. Men inte när 4H:s matskola är i farten. I år deltar dubbelt så många småkockar än i fjol och alla är ivrigt engagerade i dagens matlagning, squashsoppa.
– Jag blev mest överraskad över att soppan skulle bli så god, säger Elmer Öhberg.

I köket på Naturbruksskolan på 4H-gården är det full fart när barnen ställer till med matlagning. På spisen lagas det squash soppa och i ugnen focacciabröd som serveras till lunch. Under veckan har barnen lagat olika rätter och fått utveckla sina kulinariska kunskaper. På torsdagen bär det av till Haddnäs då det ordnas avslutningsfirande. På agendan då står traktoråkning, att mata kor och en tur till stranden för att äta burgare.

Foto: Matilda Saul
Anki Håkans mixar om med stavmixern så att squashbitarna går sönder. Hon berättar att barnen har varit väldigt matintresserade och ivriga för att lära sig nya saker under matskolan.

Småkockar i storkök

Lillan Holmberg, som brukar hjälpa till på 4H och kallar sig själv för 4H:s diversearbetare, står just nu vid ugnen och fixar brödet.

– Det är ju lyx att få vara i det här köket. Det blir som mera på riktigt för barnen. Det är ju fantastiskt, det är så fina utrymmen här, säger hon.

Innan lunchen är redo att serveras står en del av barnen vid ugnsluckan och ser på när brödet gräddas. Andra rör om i soppan och tillsätter extra ingredienser så att soppan blir perfekt.

– Jag blev mest överraskad över att soppan skulle bli så god för jag brukar annars inte tycka om squash. Jag trodde inte först att den skulle bli så god, men sen mixade vi ihop allt, säger Elmer Öhberg.

Linnea Högman är flitigt engagerad i 4H och deltog i matskolan förra året. Hon berättar att hon brukar hjälpa till med matlagningen hemma och tycker det är kul att dona i köket, speciellt med bakning.

– Vi har bakat bröd och pannkaka under veckan och det tycker jag mest om, säger hon.

Foto: Matilda Saul
Lillan Holmberg gläds åt att få dona i det stora köket och ser att barnen uppskattar den restaurangkänsla som man får.

A la carté

En som är rutinerad i köket och har koll på läget är Atle Nikula.

– Den blir nog god den här soppan, säger han.

När han berättar om matlagningen visar han samtidigt upp menyn för kvällens a la carté då föräldrarna är inbjudna.

– Som fördrink bjuder vi på Joels sommardricka och sen blir det fläskfilé till varmrätt. Till efterätt blir det chokladkaka, säger Atle.

Mer än plättstekning

I andra änden av köket står systrarna Livia och Bianca Niemi som fyller på saft i glaskanorna. De är riktigt nöjda med matskolan. Bianca som är en hejare på plättstekning hemma tycker att det har varit roligt att få laga annorlunda mat än vad som serveras hemma vanligtvis.

– Det är roligt att laga mat och ledarna är väldigt trevliga tycker jag, säger Bianca och Livia lägger till:

– Vi lagade abborre igår och det tyckte jag om, säger hon.

Foto: Matilda Saul
Systrarna Livia och Bianca Niemi är glada att få ha testat på att laga nya maträtter nu under lägret. Livias favoritmaträtt att laga var bland annat stekta abborrar.

Teamarbete

4H-ledaren Anki Håkans är sysselsatt i att hjälpa barnen med matlagningen och instruerar hur de ska göra. Barnen lyssnar på hennes råd då de tar efter och får pröva själva. De turas om att skära upp bröd, lägga till ingredienser och hjälper varandra att röra om i den stora kastrullen. Anki som är djupt engagerad i föreningens arbete berättar i efterhand att det har fått positiv respons av barnen och föräldrar.

– Barnen har varit jättestolta att få laga maträtter. Vissa har varit nöjda med att bara laga en maträtt medan andra har utmanat sig i att laga helt nya. De har varit jätteduktiga och verkligen matintresserade, säger hon.