DELA
Foto: Matilda Saul
Filip Ejder, 10 år från Lemland, väntar på napp.

Lång väntan på napp på 4H:s isfiske

Tålamod är nyckeln till lyckat isfiske. Det kunde deltagarna i 4H:s isfiske i tisdags vara överens om, när abborrarna inte ville nappa. Men korvgrillning och trevligt umgänge vägde upp för utebliven skörd.

Förhållandena är näst intill perfekta för isfiske vid 4H-gården i Jomala på tisdagseftermiddagen. Isen är tjock, över 40 centimeter, och det är milt och vindstilla. De åtta deltagarna har spritt ut sig på viken och redan väntat en stund på napp när Nyans utsända, som lämpligt nog glömt dubbarna en dag som denna, lyckats slira sig fram till platsen.

Foto: Matilda Saul
Isen låg tjock och blank på tisdagen när 4H Åland ordnade isfiske på Jomalaviken, strax nedanför 4H-gården.

Dålig utdelning

Sebastian och Hugo Henriksson har valt en plats ganska nära strandkanten och håller blickarna fästa runt metet.

– Jag undrar om betet sitter kvar, säger Hugo Henriksson och pappa Sebastian hissar upp kroken där den skalade räkan fortfarande sitter säkert spetsad.

Fiske är ett av deras gemensamma intressen, men just isfiske har de inte ägnat sig så mycket åt.

– Vi brukar ta båten ut och kasta eller lägga nät ute på stugan och Hugo brukar fiska med kompisar ibland. Men det blir ju mest på sommarhalvåret, säger Sebastian Henriksson.

Abborrarna hamnar på matbordet om de är tillräckligt stora, medan gäddorna släpps tillbaka hos familjen Henriksson. Här i Jomalaviken är det främst abborrar som brukar nappa, men isfiske handlar väldigt mycket om att vänta in fisken – och i dag verkar de inte vara på hugget.

– Vi har stått här i 15 minuter ungefär. Vi hade en på gång, men den släppte betet, säger Sebastian Henriksson.

Foto: Matilda Saul
Sebastian och Hugo Henriksson, 11 år från Jomala tycker isfisket är en bra sportlovsaktivitet.

Korvgrillning efteråt

4H:s fiskeskola pågår hela våren under totalt fem tillfällen och barnen får lära sig allt från strömmingspilkning till sikmete.

– I dag är det åtta anmälda och de är i åldrarna 9 till 14 år. Vi fiskar i ungefär en och en halv timme och sen grillar vi lite korv. Det är ”Pingo” som leder själva fisket, han är experten, säger gårdsansvariga Anki Håkans.

Foto: Matilda Saul
Anki Håkans, gårdsansvarig på 4H.

Fiskeexperten, tillika 4H.s ordförande Ingmar ”Pingo” Eriksson har valt ett hål lite längre ut på viken. Dagens isfiske är en del av 4H:s fiskeskola som han leder och han lyfter fram vikten av att utbilda barn i hur fiske, våra vatten och naturen fungerar. En del av fiskeskolan är till exempel att hjälpa till att sätta ut gäddyngel i nya våtmarken i Sviby.

– De lär sig inte sånt i skolan, konstaterar ”Pingo”.

Foto: Matilda Saul
Fiskeexperten och 4:s styrelseordförande Ingmar ”Pingo” Eriksson leder 4H:s fiskeskola.

Vad är viktigast att tänka på vid just isfiske?

– Att kolla isen! Man ska gå i sällskap och ha dubbar. I dag är isen lika tjock som borren är lång, så det är inte lika viktigt. Det har varit en lång och kall vinter, säger han.

Och hur blev skörden? Några små abborrar som släpptes tillbaka, meddelar ”Pingo” Eriksson.

– Men vi hade trevligt med korvgrillning och mys efteråt, säger han.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp