DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Kökar är fantastiskt”

Vi träffar familjen Schedin/Thorell i solen vid Stadshusbacken, där de precis håller på att avsluta en picknick i det gröna. Snart ska de till hamnen för att ta färjan hem till Stockholm och Gröndal. De har tillbringat tre härliga sommarveckor ute på Kökar tillsammans med släktingar.

– Min gammelmormor föddes där, och både mormor och morfar och mamma och pappa och andra släktingar har sommarställe där, berättar Josefine Schedin.

Själva är familjen Schedin/Thorell också sommarålänningar; Josefine har besökt Kökar varje sommar sedan barnsben.

– Det känns som att vi tillbringar allt mer tid där. Det är väldigt sommaridylliskt, en magisk plats, helt fantastiskt, säger Staffan Thorell.

Schedin och Thorell berättar vidare om den sköna stämningen ute i skärgården, där alla tar i där det behövs och hjälper till.

– Som besökare, eller sommarålänningar som vi då, är det också väldigt lätt att ta till sig platsens historia, det är många som är villiga att berätta och förmedla. Om man får ge ett tips här vill jag också gärna lyfta fram hembygdsmuseet på Kökar som är väl värt att besöka, det kan vi verkligen rekommendera, säger Thorell.

Vad skulle ni vilja ge för tips till besökare som kommer till Stockholm?

– Det är nog att besöka just Gröndal där vi bor, det är inte många turister som hittar dit men det är väldigt fint, lite småstadskänsla som här men i anslutning till storstaden. Och Vinterviken i närheten är väldigt fin. Generellt är tipset att låna eller hyra cyklar och cykla runt i söderorterna.