DELA

”Vi vill ge djuren ett bättre liv”

Vi går in till djurafären på måfå i hopp om att hitta en djurälskare och har mer än tur. Dagens ålänning Carita Facius är ordförande för djurskyddsföreningen.
Är djur viktiga?
– Absolut. Det är dom.
Vad gör ni till största delen på djurskyddsföreningen?
– Vi hjälper djur. Tar hand om kattungar. Vi får in frivilliga familjer som kan ta hand om dem. Vi hjälper också familjer som vill flytta och omplacera sina djur. Vill eller måste. Då skickar de in information och foton, så sätter vi upp det på vår hemsida och/eller Facebook och alla på djurskyddsföreningen jobbar frivilligt utan lön för att de vill hjälpa till med att ge djuren ett bättre liv.
Vad är det värsta fallet ni har fått det här året?
– Det är så många. De är många som överger sina sommarkatter. De stänger sina stugor och far iväg. Det tycker jag är grymt. För katterna är vana att ha ett hem och sedan blir de hem och husselösa så det är inte alltid säkert att de klarar sig. När man skaffar en egen katt så måste man tänka på att man ska ha den i ungefär 15 år och att det kostar. De ska till veterinären och så vidare.
Vad har ni uppnått det här året?
– Hittills om vi tar fjolåret så omplacerade vi över 80 katter och hjälpte till i omplaceringen av många hundar och även kaniner. Dessutom mindre djur som till exempel hamstrar.
Vilka vill du hälsa till?
– Alla djurväner och kom ihåg, alla djurägare bör ta ansvar för sina djur.

Anouk de Vries