DELA

””Vi ska göra det livet ut”

Hur många nioåringar väljer att binda cykeln till en sliten barnvagn i ett lowtechförsök till dragracing? Svar: Tobias Strömberg och Hugo Weuro från Mariehamn.
Varifrån fick ni idén?
– Det var Tobias som fick idén men jag byggde den, säger Weuro.
– Jag såg barnvagnen och bara kom på att det skulle vara något att göra, säger Strömberg.
Killarna har stannat mitt på Uppgårdsvägen i Dalbo. Strömberg håller i en gråsvart motorcykelhjäl och tittar på medan Weuro drar i det långa neongröna bandet som binder cykeln till vagnen. Bandet har trasslat in sig i kuggarna.
Varför åker ni inte på cykelvägen?
– Det går inte att svänga på vagnen. Dessutom har vi aldrig skadat oss. Vi kanske har vält omkull med cyklarna nångång men då är det bara att skratta och stiga upp igen, säger Weuro.
Hur länge har ni hållit på med det här?
– Med barnvagnen? Bara idag, säger Strömberg.
– Men vi har trixat med cyklar i en måndag. Jag har fäst pinnar vid bakhjulet att stå på. Annars så målar vi om fälgarna och fixar till cyklarna. Vi har kollat in någr mini-BMX:ar på nätet, men de är allt för dyra, säger Weuro.
– Jag har reparerat en skrotcykel och målat om den. Den brukade vara lila men det gillade jag inte så nu är den grön, säger Strömberg.
Polisen då?
– Jag har aldrig sett en polis här, säger Strömberg.
– Faktiskt inte. Förutom då det är fest. Då kanske hit kommer poliser, säger Weuro.
Hur länge tänker ni fortsätta med tricksen?
– Livet ut, säger Weuro och får loss bandet från kugghjulen.
En mörkblå halvkombi krälar förbi. Kvinnan i passagerarsätet virar ner fönstret och kraxar ”det kanske inte är den klokaste platsen att stanna på”. Det stör inte Weuro eller Strömberg det minsta. Cykelkedjan gnisslar och barnvagnen rusar iväg mot trafiken.
Och Nyans reporter glömmer helt att fråga vem de vill hälsa till.

Text & foto: Adrian Grönqvist