DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Vi följer arbetet på redaktionen”

Rebecca Husell och Michelle Paakki, som båda studerar mediakultur med inriktningen medieanalys vid Arcada i Helsingfors första året, har under den gångna veckan fört anteckningar under Nya Ålands redaktionella morgonmöten.

Vad håller ni på med egentligen?

– Vi gör en etnografisk undersökning som ingår i en kurs som vi läser just nu om mediainstitutioner och nyhetsproduktion. Målet är att se hur arbetet på en nyhetsredaktion går till. Vi har tidigare varit på Svenska social- och kommunalhögskolans skolredaktion som gör Smocka som är tidning, radio och allt möjligt annat. Arbetet på Nya Åland gör vi för att se om skolredaktionen har lyckats fånga upp stämningen på en nyhetsredaktion. Det här blir vårt slutarbete för kursen.

Vad antecknar ni på våra möten?

– Vi försöker fånga känslan och ta reda på vem som verkar prata mest, vem de andra lyssnar på, vilka roller det finns på redaktionen och hur arbetssituationen ser ut. Efteråt gör vi en analys tillsammans med vår lärare. Vi har gjort också en del redaktionellt arbete för Nya Åland.

Hur ser studierna ut under de resterande 2,5 åren?

– Efter det första året kan vi i princip välja vilken studieinriktning vi vill – journalistik, marknadsföring, ekonomi, sociala medier eller något annat inom mediabranschen.

Och till sist får ni hälsa till någon. Vem får era hälsningar?

– Min mamma Gerd och farmor Hjördis Husell i Lemland Järsö får försenade mors- och farmorshälsningar, säger Rebecca.

– Min mamma Vonne Braxenholm i Mariehamn får ett försenat morsdagsgrattis. Och så får Valentina Andreuzza, som fyller 6 år den 28 maj, gratulationer på förhand, säger Michelle.