DELA
Foto: Bernt Josephson

”Snabbheten fördel vid fisktransporter”

Dagens ålänning heter Hans Wickström och är skeppare på segelsumpen Jehu, sjösatt 1992 i Mariehamn. När Nya Åland träffar Hans och hans besättning, Peå Johansson, Jimmy Lundgren och Olle Nordlander, har segelsumpen förtöjts i Vasahamnen i Stockholm.

Vad gör ni i Stockholm?

– Vi deltar i Skärgårdsmässan, som från och med i år ingår i Sverigedagarna. Det är ett evenemang som bland annat marknadsför Stockholms och Ålands skärgårdar. Under helgen presenteras också en rad utflyktsmål, produkter, tjänster och även några politiska partier. Från Åland deltar exempelvis representaneter från bryggerinäringen, hantverkare och färjerederier.

Vad är det för slags båt ni har tagit er hit med?

– Segelsumpen Jehu är en träskuta, byggd som en replik av en 1700-talssump, efter ritningar av af Chapman. Båttypen förde ursprungligen levande fisk från fångstplatserna i Östersjön till städerna. Skutan, som väger omkring 15 ton, har 8 kojplatser, koppartak och är utrustad med en öppen eldstad Hon har även en 60 hästkrafters dieselmotor. Snabbheten, som karraktäriserade sumparna, var en fördel vid fisktransporterna, och det gjorde att dessa båtar också blev attraktiva för passagerartrafik.

Är det inte ovanligt att segla omkring med hål under vattenlinjen?

– Jo, skrovet i aktern är genomborrat med över 200 hål. Där förvaras den levande fisken, oftast abborre och gädda.

Vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till min fru Inger och mina döttrar Johanna och Cecilia.