DELA
Foto: Prao/ Sara Sjöholm

”Mer fokus på psykisk ohälsa”

I korridoren i Övernäs högstadieskola hittar vi skolhälsovårdare Christina Cederhvarf, 54 år från Mariehamn. Efter att ha letat länge efter någon som vill ställa upp som dagens ålänning erbjuder sig Christina glatt att bli intervjuad.

Hej, hur mår du i dag Christina?

– Jag mår toppen!

Härligt! Vad har du som yrkesuppgift?

– Jag jobbar som skolhälsovårdare i Övernäs skola och Ytternäs skola. I mitt yrke får jag chansen att jobba med både barn och ungdomar. Mina arbetsdagar håller mig fullt sysselsatt. En vanlig arbetsdag består av klassgranskningar och så hjälper jag barn och ungdomar som har ont eller andra problem.

Vad är en klassgranskning?

– Det är när man kollar upp elevernas fysiska hälsa och psykiska hälsa, bland annat längd och vikt. Samt elevernas sociala mående.

Varför valde du att jobba som skolhälsovårdare?

– För att jag tycker att det är väldigt rolig att jobba med barn och ungdomar. Hälsan är det viktigaste vi har. Dock önskar jag att det skulle finnas mera tid för diskussion med barn och ungdomar, eftersom den psykiska ohälsan i samhället har ökat på senaste tiden. Oberoende vad det är för problem, allvarligt eller mindre, allvarligt är det viktigt att diskutera det för att förebygga större problem i framtiden. Jag tycker därför att det är viktigt att lägga stort fokus på psykisk ohälsa.

Hur länge har du jobbat som skolhälsovårdare?

– Jag blev klar med mina studier till skolhälsovårdare år 1997. Sedan dess har jag jobbat som skolhälsovårdare på olika arbetsplatser.

Och till sist, vem vill du hälsa till?

– Jag vill gärna hälsa till min son och alla andra fantastiska personer jag har haft glädjen att möta.

Lisa Blomqvist (prao)