DELA

”Kulturen ligger som öar här”

Dagens turister heter Peter och Bettina Düring. Paret Düring har rest från Eckernförde i Tyskland. Staden Eckernförde ligger nordväst om Kiel i delstaten Schleswig-Holstein, nära Danmark. Det är en liten stad, ungefär dubbelt så stor som Mariehamn.
– Området tillhörde länge Danmark, även om man alltid talat tyska i Eckernförde, påpekar Peter Düring.
Vad skiljer Eckernförde, som också ligger vid Östersjön, från Åland?
– Geologin och naturen här är annorlunda, med den röda graniten. Här växer orkideer, och klimatet är mildare. Det märker man också på Gotland och på Bornholm, säger Bettina Düring.
– Framför allt skiljer sig tempot. På Åland saktas hela livet ned, även om bilarna nu för tiden verkar köra lite fortare, fortsätter Peter Düring.
Vad gör ni på Åland?
– Vi har varit på hotell i Geta i åtta dagar. Där har vi badat på klipporna och läst böcker. Vi var här för 12 år sedan, och tänkte att den här gången ska vi inte resa runt så mycket utan ta det lugnt, säger Peter Düring.
Varför är just tyskar så förtjusta i de nordiska ländernas natur och kultur?
– Kulturen ligger som öar omgivna av naturen här, till skillnad mot i Tyskland där det är tvärtom. Vi far gärna också på skidsemester till Norge på vintrarna, så jag förstår vad du menar, säger Peter Düring.
Vad får man som turist inte missa i Eckernförde?
– Det beror på varifrån man kommer. Storstadsbor från Ruhrområdet brukar vilja fiska, cykla och njuta av naturen, mycket som på Åland, avslutar Bettina Düring.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax