DELA

”Just nu är jag pensionär”

Dagens ålänning Per-Erik ”Peik” Eriksson, som bor på Idrottsgatan i Mariehamn, hittar vi på en parkeringsplats i Dalkarby.
Hej – vad sysslar du med?
– Just nu är jag pensionär. Vi har sommarstuga på Vårdö och har varit där och fixat litet. De tomma burkarna på flaket skall frun ha, hon odlar tomater.
Vad gjorde du innan du gick i pension?
– Då var jag sjökapten. Jag i långfart på GE-rederiet. De sista tjugosex åren var jag på sjöfartsstyrelsens Valvoja. Jag gick i pension 1999.
Hur gammal är du?
– Sjuttiofyra. Men jag håller igång. Nu har jag kapat fyra träd vid stugan på Sandö. Förr idkade jag båtliv och när jag slutade med det köpte vi stuga i stället.
Har du ingen båt alls kvar?
– Jo, en roddbåt med fyra hästars snurra.
Vad gör du när det inte är stugsäsong?
– Jag har inga hobbies utan sysslar med det som behövs runt huset i stan. Gräsklippning och sånt.
Vad heter hunden?
– Det är vår lånevovve Tessi. Hon är en border collie som tillhör vår bekant Ann-Lis Fogelström. Tessi får följa med till stugan då och då. Där får hon springa lös alla dagar.
Border collies är visst bra på att hålla ihop flockar. Vad gör hon när det inte finns får, utan bara människor att hålla ordning på?
– Hon har ingen jaktinstinkt alls men hon vill hålla koll på var vi är. Så om jag och Carola är på varsin sida av stugan springer Tessi mycket fram och tillbaka.
Vem vill du hälsa till?
– Mina barn Beatrice Eriksson, som bor i Lidingö och är chef på Walleniusrederierna, sonen Jan i Lillö i Finström och bonusbarnet Daniel Eklund i Jomala.

Text o. foto:
Patrik Dahlblom


patrik.dahlblom@nyan.ax