DELA

”Julafton hela sommaren”

I ett kontorsrum i översta våningen i Självstyrelsegården sitter dagens ålänning, Marina Sundström från Mariehamn. Hennes titel är lantrådets sekreterare men den är i allra högsta grad missvisade eftersom hon är hela landskapsregeringens sekreterare vilket i praktiken betyder att hon ensam servar alla sju ledamöter samtidigt.
– Det är föredragningslistor som skall skrivas. Någon av ministrarna kanske skall ut och resa och behöver hjälp med biljetter och hotell, någon annan kanske väntar besök som skall ha lunch eller middag… Det kan vara tio besök som skall organiseras samtidigt. Eller så är alla sju telefoner kopplade hit till mig!
Händer det att du får samtal där du blir filter mellan arga ålänningar och ministrarna?
– Det händer ibland…
Trivs du med ditt jobb?
– Ja! Det händer något hela tiden, det är mycket jobb, fart och fläkt!
Att Marina trivs förstår man också av att hon har varit i huset sedan 1981. Först som sekreterare på social- och miljöavdelningen, sedan som sekreterare i lagtinget och från 2001 på sin nuvarande post.
– Då jag fyller 50 om ett par år har jag varit 30 år anställd!
Vad gör du då du inte jobbar?
– Familjen är ju viktigast, förstås. Det är Janne, min man sedan 27 år, Janina som är 24 och Mathias som hon är förlovad med och så Fanny som är 22. Nu då båda flickorna studerar i Sverige brukar jag säga att det är julafton då de kommer hem. Snart kommer de på sommarlov och då har vi alltså julafton hela sommaren!
Sedan är det stugan på Eckerö som är viktig på fritiden och så gillar jag att spela golf.
Är du bra på golf?
– Njä, 34,5. Jag gör det för att det är roligt, jag spelar tillsammans med min man.
Vem vill du hälsa till?
– Till min familj och till alla vänner!

Terxt & foto: TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax