DELA

”Jag visste inte vad Föglötunneln var”

Nyan träffar 18-åriga Julia Demander från Finström Godby i en bokhandel i Mariehamn. Hon laddar upp med nya häften och pennor eftersom höstterminen nyss har börjat.
– Jag går i tvåan på SOS. Vi började förra veckan och det känns faktiskt jättebra, det har varit rätt tråkigt med sommarlov.
Julia berättar att hon i år valde att vara ledig istället för att sommarjobba. I längden blev ledigheten tråkig, även om Julia fördrev tiden med ett par olika resor.
– Jag var till Grekland med familjen en vecka och till Peace and Love. I Grekland var vi till en ort som heter Thessaloniki, den ligger på fastlandet och vi valde att åka dit för att det inte är någon riktig turistort, vi ville uppleva lite kultur och inte bara se andra turister.
Kan du rekommendera det för andra?
– Jag borde väl säga ja, men det var inte så roligt. Jag är inte så mycket för solsemester egentligen. Men om man gillar att sola och dricka drinkar så är det säkert bra.
Det var inte så mycket kultur i alla fall alltså?
– Nej, inte med min familj! Några sevärdheter besökte vi, men det blev mest stranden.
Hur var Peace and Love då?
– Skitigt! Det var riktigt äckligt faktiskt. Jag har aldrig varit på festival förut och jag tror aldrig jag åker igen. Jag gillar att tälta, men inte i andras sopor!
Nu börjar Julias vänner lägga sig i. De uppmanar mig att fråga om Julias åsikt gällande Föglötunneln.
Jag får väl göra det då. Vad tycker du om Föglötunneln?
– Ja det är lite pinsamt, men första gången jag hörde om Föglötunneln var för en månad sedan, jag vet inte var jag har varit det senaste året. Men nu har jag satt mig in i vad det handlar om och jag tycker att det är ganska korkat att satsa på något som kostar så mycket pengar, pengar som inte ens finns!
Just så. Nu till slut får du hälsa till någon.
– Då hälsar jag till alla på SOS och till Cissi och Janina.

Text och foto: MALIN LUNDBERG