DELA

”Jag vill skriva en roman”

Musklerna spänner. Svetten tränger fram. Taisto Jalamo från Lappo är i Brändö by och gör som brukligt ett par tre gånger i veckan ett besök på Folkhälsans gym i Brändöhallen.
– Jag är pensionär, 71 år nu, och tränar på dagtid. Sedan ska jag hinna gå på biblioteket innan färjan går hem. Träna har jag gjort sedan ungdomen, träna måste man, annars krackelerar kroppen.
När kom du till Lappo?
– Det är 17 år sedan nu. Jag kommer ursprungligen från Åbo, men har rest mycket runt i världen. Man kan faktiskt säga att jag kom till Lappo via Lissabon. Men jag har också bott i Turkiet, Berlin och fått fara på reportageresor till Färöarna och Uganda och många andra ställen.
Du var journalist?
– Jo. Tidningsreporter och tv- och radioproducent. Det var mycket roligt, men en dag så tröttnade jag och då skrev jag inte ett ord på många år. Jag kom till Lappo som fiskodlare, jag har jobbat i Lappomuseet. Numera mest eldar jag och skottar snö.
Och sedan?
– Lusten att skriva har kommit tillbaka. Nu vill jag skriva en roman och funderar på att resa utomland i april för att skriva med reda. Åsa Lind, som varit min sambo i 27 år, är just nu i Istanbul och skriver.
Blir det en roman?
– Jo, det blir någon skönlitterärt. Det blir stort. Många, många ord.
Du får hälsa till slut.
– Jag hälsar till min kompis Matts Stenlund som brukar ringa och snacka ibland,

Text och foto:
Kiki Alberius-Forsman
kiki@nyan.ax