DELA

”Jag tackar IFKs alla fans för en fin säsong”

Vi hittar dagens ålänning Laura-Marja Lehtinen i sista sekunden.
– Jag har bott i Mariehamn i nio månader. Men i dag flyttar jag till Seinäjoki, berättar hon medan hon håller ett öga på sonen Joose, 11 månader, som leker i en sandlåda vid torget.
Laura-Marja är en fotbollsfru. Maken Toni Lehtinen har spelat i IFK Mariehamn den här säsongen.
– Jag vet inte om vi stannar i Seinäjoki sen. Både mina och hans föräldrar bor där. Jag har själv spelat fotboll i tolv år i Seinäjoki. Nu har jag varit hemma med sonen men jag har en lärarutbildning.
Hur är det att vara gift med en fotbollsspelare på din makes nivå?
– Man får se många platser. Jag har lärt mig mycket och fått många goda vänner. Den här tiden på året är min tid, nu vill jag göra något för mig själv.
Blir du lärare igen?
– Det får vi se, det beror på var vi hamnar. Kanske är vi i Finland nästa höst, eller ute i Europa. Vi kan inte tänka så mycket på framtiden. Men om några år får Toni göra som jag vill.
Vad säger du om Joose vill bli fotbollsspelare?
– Jag tycker om att se på matcher och det skulle bli riktigt spännande. Kanske för spännande.
Vad visste du om Åland när ni flyttade hit?
– Inte mycket mer än att det var vackert här, att det var en ö och att folk talar svenska. Och förstås att IFK Mariehamn fanns här. Jag talar inte så bra svenska men det gick bättre än vad jag väntade mig. Folk är vänliga och hjälper mig när jag inte hittar de rätta orden. Och på barnrådgivningen kan jag tala finska.
Vem vill du hälsa till?
– Jag tackar IFKs alla fans för en fin säsong och hälsar till spelarna som blir kvar här. Kämpa på!

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax