DELA

”Jag ska besöka alla församlingar på Åland”

Margareta Puiras är ingen ålänning, men ställer ändå gärna upp som dagens ålänning. Hon bor i Ekenäs men kommer ursprungligen från Oravais.
– Men det finns inte längre. Sedan årsskiftet är det Vörå, så jag är gärna ålänning när jag inte får vara Oravaisbo, säger hon med ett leende.
Margareta besöker Åland å tjänstens vägnar. Hon är ansvarig för personalfrågor och -utbildning inom Borgå stift. Nu är hon här för att göra en må bra-undersökning bland stiftets personal på Åland.
– Jag ska besöka alla församlingar inom Ålands prosteri och vill höra hur de anställda mår. Är det trevligt att komma på jobb eller känns det arbetsamt och tungt?
Undersökningen sker genom enkäter och genom träffar med hela arbetslaget. Gårdskarlar, städpersonal, kanslister… alla ska få säga sitt, inte bara präster och kantorer.
– Det är lite jobbigt här på Åland med små församlingar på holmarna, men jag har redan hunnit besöka Brändö. Den här veckan är jag på fasta Åland.
Margareta är bekant med Åland och trivs bra här. Första sommarjobbet hade hon i receptionen på hotell Esplanad. Och hon har många studiekamrater som flyttat hit.
– Åland är ett kärt ställe för många österbottningar när man kan klara sig utan att kunna finska. Men jag kan finska, säger hon.
Vad gör du på fritiden?
– Jag brukar roa mig med att hålla gudstjänster i församlingar som inte har präster, säger hon men tillägger ”skämt åsido”.
Den riktiga fritiden tillbringar hon gärna på stugan i Österbotten. Hon tycker också om att röra på sig. Och helt tvärtom.
– Ibland går jag i pyjamas hela lördagen och läser en bok.
Dagens ålänning får också hälsa till någon.
– Då hälsar jag till Ulla och Ola Andersson.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax