DELA

”Jag renoverar Länsmansgården”

Fjodors Stepanovs kom till Åland från staden Ventspils i Lettland första gången 2001. Sedan åtta år tillbaka är han fast bosatt i Godby.

Vad gör du?
– Just nu hjälper jag släktingar med bilköp. Jag översätter mellan lettiska och svenska och så kollar jag hur bilarnas skick är. Annars jobbar jag på äppelgård i Geta, hos Yngve Österlund.

Har ni mycket jobb med äppelodlingarna så här på försommaren?
– Ja, det är mycket jobb som ska göras den här årstiden.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag bara jobbar! Jag har köpt gamla Länsmansgården i Godby och håller på och renoverar den. Men det är mycket som måste bytas, avlopp, elsystem och vatten. Man måste anlita firmor och det blir dyrt. Därför går det långsamt. Det är ju inte så goda tider nu och det är svårt att få jobb hela tiden.

Bor du i Länsmansgården?
– Nej, jag och min fru bor i ett annat hus som vi har köpt i Godby.

Åker du ofta till Lettland?
– Nej, bara en eller två gånger per år på semestern när jag måste göra bankärenden och sådant. Jag äger ett hus också i Lettland som jag har renoverat. Vår dotter bor och jobbar i England men jag brukar inte hälsa på henne där. Hon kommer hit i stället. Jag har inte tid att åka.

Och nu får du hälsa till någon.
– Jag hälsar till min fru Skaidrite Stepanova, min dotter Inese Stepanova och mitt barnbarn Aijana Stepanova-Donaldson. Hon är ett år och fyra månader och var här och hälsade på förra månaden.

Annika Orre   annika.orre@nyan.ax