DELA

”Jag rekommenderar alla ungdomar att åka till Peru”

I solskenet utanför biblioteket i Mariehamn stöter vi på Robert Lönnqvist som är på väg in för att författa ett brev på spanska.
Vem ska du skicka brevet till?
– Min före detta lärare i Peru. Jag var där under ett par månader och pluggade spanska förra sommaren. Organisationen Fair Play som jag åkte med anställer främst ensamstående mödrar som spansklärare. De får då en mycket högre lön än annars och en chans att förbättra sin livssituation.
Var du där som volontär också?
– Nej, det var bara en vanlig språkkurs. Men man kan åka dit som volontär också om man vill. Det kostar ingenting att åka som volontär med den organisationen som jag åkte med. De flesta andra tar ju betalt. Jag rekommenderar alla ungdomar att åka till Peru någon gång och volontärarbeta eller utbilda sig.
Vad är det som är så speciellt med Peru? Det är ju inte det första landet man kommer att tänka på när det gäller språkstudier…
– Människorna är så öppna och trevliga. Det är också det land i Sydamerika som är mest turistvänligt under sommaren eftersom det ligger norrut. Med andra ord är det någorlunda varmt där under sommaren, vilket är tacksamt eftersom resten av kontinenten har vinter under vår sommartid. Men Peru är också mycket fattigt. Därför är volontärarbetet där oerhört viktigt.
Till sist får du hälsa till vem du vill. Vem blir den lyckliga?
– Det får väl bli till Julia.
Jaha, är det din flickvän, vän eller mittemellan?
– Haha, ja.
Flickvän alltså?
– Ja. det kan man säga.

Carin Karlsson

carin.karlsson@nyan.ax