DELA

”Jag känner mig som en ålänning”

I Hammarland Byttböle har Hannele Ögård-Forsman öppet hus under Konstrundan. Men det är inte henne som vi har valt till dagens ålänning, utan Kicki von Hertzen som vi hittar bland textiltavlor och kollage.
Är du mycket intresserad av konst?
– Nja, jag håller inte på själv. Jag är en total idiot när det gäller bild och form. Men det är jättekul att se vad andra gör. Min man är en av dem som håller i Konstrundan här på Åland, så det är han som drar iväg och jag följer efter. Vi har varit på lite andra ställen i dag, men det är faktiskt första gången jag är här hos Hannele.
Vad är det du jobbar med?
– Jag är pensionär, men jag har jobbat i IT-branschen i många år. Jag jobbade som IT-chef i 25 år, bland annat på Ålandsbanken och nu senast på ÅHS. Jag gick min första datorkurs redan 1968, men började läsa informationsbehandling på svenska handelshögskolan i Helsingfors 1974.
Varför flyttade du till Åland?
– Jag och min dåvarande sambo ville flytta till ett mer utpräglat finlandssvenskt område. Sedan fick vi båda jobb här. Jag är från Stockholm, men har inte bott i Sverige på över 35 år. Jag känner mig som ålänning nu, men ibland känner man att man har lite dubbla identiteter på något vis.
Vem skulle du vilja hälsa till?
– Min dotter med familj som bor i Mariehamn.

Carin Karlsson

carin.karlsson@nyan.ax