DELA

”Jag har nog varit på Åland 60-70 gånger”

Dagens turist står och väntar på sin fru som är och shoppar i en av Mariehamns affärer. Juha Lahti kommer från Karvia kommun i Satakunda och och arbetar till vardags som ambulansförare i den egna ambulansfirman, som han driver tillsammans med sin fru.
Han har tre barn och i dag är yngste sonen Onni med. Första gången Juha kom till Åland var 1985 och sedan dess har det blivit många resor.
– Jag älskar Åland och försöker åka hit ungefär tre gånger varje sommar. Jag har nog varit på Åland 60-70 gånger totalt och har sett de flesta skärgårdsöarna och kommunerna vid det här laget. Ibland åker jag hit på vintern också, säger Juha Lahti.
Vilken är din favoritplats på Åland?
– Det är nog Kumlinge och Mariehamn. Kumlinge tycker jag om för det är enkelt att ta sig dit, trevliga människor och nära hem för mig. Vi brukar alltid bo på samma plats och i samma stuga när vi är där, på Snäckö stugor.
När kommer ni hit nästa gång?
– Det blir nog nästa sommar. Semestern är snart slut för min del.
Om jag åker till Satakunda, vad borde jag göra då?
– Då måste du absolut gå på Pori Jazz eller RMJ-fest. Det kommer många internationella band och på Pori Jazz brukar det vara runt 60.000 besökare, säger Juha Lahti.

Text och foto: JOHN GRANLUND