DELA

”Glad för att det äntligen blev av”

Vi träffar den båtburne Adam Kolisinski i centrala Mariehamn.
Den 30-årige polacken från Warszawa är Dagens turist i Nya Åland.
Tillsammans med kompisarna Asia, Jacek, Marcin och Michat har han seglat från Nyköping till Åland via Stockholm. Segelbåten heter Siy Alefant och är åtta meter lång.
– Vi kom precis hit från Sverige och stannar bara en natt i Mariehamn. Vi sover i båten i gästhamnen, säger Adam Kolisinski.
Hur mycket har ni seglat tidigare?
– Ganska mycket. Vi har seglat runt hela Östersjön förut, och jag har även seglat på Nordsjön.
Är det här ditt första Ålandsbesök?
– Ja, jag har aldrig varit på Åland tidigare men har alltid velat åka hit. Jag är riktigt glad för att det äntligen blev av. Det är vackert här och jag njuter av att vara i Mariehamn. Det är en fin semestertripp.
Vad har ni tänkt att göra under ert korta stopp på Åland?
– Det blir nog ett besök på Sjöfartsmuseet och så letar vi kanske upp någon vandringsled och ser Åland från land. Sen blir det väl en avslutande middag. Jag ser fram emot att få njuta av åländsk mat.
När återvänder ni till Polen?
– Inom en vecka. Först seglar vi tillbaka till Sverige och lämnar båten i Nyköping eller Nynäshamn. Det kommer ett till gäng med vänner från Polen som tar över efter oss. Det är min familjs båt, men flera av mina släktingar och vänner får använda den. Vi flyger hem till Warszawa.
På tal om den polska huvudstaden – vad ska man inte missa om man turistar i Warszawa?
– Oj, det är en svår fråga eftersom att det finns så mycket att göra. Men ska jag välja något så får det bli Gamla stan (Stare Miasto). Gamla stan är väldigt vacker och en väldigt levande del av staden; man ser folk där hela dagarna på uteserveringar och på klubbar på kvällarna. Det är en riktigt bra plats att vara på om man vill njuta av Warszawa.

Oskar Magnusson