DELA

”Från 500 gram – 100 kilo”

Dagens ålänning, Maria Williams, träffar jag på sjukhuset inne på barn- och ungdomsavdelningen.

Vad jobbar du med här på sjukhuset?
– Jag är barnläkare.

Trivs du bra med ditt jobb?
– Jadå, väldigt bra. Sjukhuset är fint och vi har trevlig personal. Ibland kan det bli lite ensamt här på avdelningen när vi bara är tre barnläkare. I Uppsala var vi trettio stycken, så det är ganska stor skillnad.

Hur länge har du jobbat här på sjukhuset?
– Jag har jobbat som läkare av och till här på Åland sedan 1999. Jag har också jobbat i Uppsala till och från under sammanlagt fyra år.

Har du velat bli barnläkare sedan du var liten?
– Nej, det har jag inte. Enligt min mamma ville jag bli städerska som liten. Läkaryrket har vuxit fram efter hand. Jag blev läkare -99 och jobbade då bland annat inom medicin och kirurgi. Genom akuten och hälsocentralen började jag sedan komma i kontakt med barn och kände då att det var något som passade mig. Det är kul med ett sånt varierande jobb, jag jobbar med patienter som väger allt från 500 gram till 100 kilo.

Så du jobbar med ungdomar också
– Jadå, jag jobbar med allt från nyfödda till ungdomar.

Har du långa arbetsdagar?
– Jag jobbat vanligtvis åtta till fyra eller till fem. Sedan har jag ju jourer också, då kan jag vara hemma, men måste ha en sökare på mig och komma till sjukhuset senast en halvtimme efter att de sökt mig, så då är man ju ändå rätt bunden.

Och avslutningsvis, vem vill du hälsa till?
– Det får bli till min farmor Doris som brutit benet.

Text och foto:
KIRA CASÈN