DELA

”Fisken är lugn när den slaktas”

Det är lördag förmiddag och på Torget hittar vi dagens ålänning Gunnar Hamnström. Han är 27 år och kommer ursprungligen från Föglö.
Ur hans bil, ett svart stort schabrak, strömmar dansbandsmusik. Gunnar tycker man kan bjuda omgivningen på lite vackra toner.
– Men jag lyssnar på rock också. Bilen är en Plymoth – som i dag heter Chrysler – från -72.
Gunnar bor i Mariehamn men kör fisk för Föglö fiskförädling sedan 1,5 år. Det blir flera turer i veckan, två till Sverige och en till riket. Han hämtar hem regnbågslax som slaktats i Sverige.
– De skär strupen av dem men fiskarna bedövas först med gas i vattnet. De är lugna när de hamnar på slaktbordet. Vi kör hit 100 ton i veckan.
Gunnar sover i lastbilen under sina tvådagarsresor.
Är det inte obekvämt?
– Nej, jag har mikro, kylskåp, dator och en snäll flickvän som lagar mat så att jag bara behöver värma den. Det enda jag inte har är kyla till sommarhettan! Jag älskar att köra. Man träffar alltid mycket nya människor.
Vad är din åsikt om Föglötunneln?
– Jag tycker lite synd om de stackare som ska under vattnet och köra. Inte skulle jag vilja ha en tunnel. Det förändrar hela skärgårdskänslan. Sedan kan man tänka sig hur mycket bensin det skulle gå när man kör uppåt.
Vem vill du hälsa till?

– Till min flickvän Susanne och kattorna.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax