DELA

”Fältarna skall ha beröm”

Annette Rask från Mariehamn kommer flängande utanför Sittkoffs. Hon var ledig i fredags och passar på att handla lite, i sin blå tygkasse har hon blommor. Under sin ledig dag har hon också ”pysslat där hemma”. Hon arbetar som sjuksköterska på akuten och jobbade också under nyårshelgen, som hon inte visste hur skulle bli vid intervjutillfället i fredags.
– Vi brukar inte ladda på något särskilt sätt på akuten inför större festhelger som den här, men vi brukar se till att van personal jobbar de helgerna.
Annette Rask har jobbat många år som sjuksköterska och är också van att jobba under nyår.
Vad brukar hända på akuten på nyårshelgen?
– Det figurerar mycket alkohol en sån här helg, så det blir mycket sånt jobb.
Har arbetet på nyår förändrats under åren du jobbat?
– Det är faktiskt bättre numera, för vi har så bra fältare. De för hem ungdomarna innan de hamnar hos oss. Fältarna skall ha mycket beröm, de gör ett bra jobb.
Vad gör du annars då?
– Jag tycker om att läsa och så gör jag ofta på pilates.
Vilken var årets bästa läsupplevelse?
– Det var nog Lena Einhorns bok om sin mamma. Jag blev tagen av den boken. Den hette Ninas resa: En överlevnadsberättelse. Jag har träffat både Nina Einhorn och hennes man. De var läkare och jag träffade dem då jag jobbade i Sverige.
Har du några planer för året?
– Jag älskar att resa till Grekland och brukar resa dit varje år. Jag reser från ö till ö.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till alla ungdomar att jag hoppas att de tagit det lugnt under helgen och att det var ett roligt firande, att det inte slutade tråkigt.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax