DELA

”Det har varit en lugn jul”

Dagens ålänning Marina Rehnberg kommer cyklande i skymningen längs Uppgårdsvägen i Dalbo, tillsammans med 5-åriga sonen Thomas. De är på väg hemåt efter en dag på jobbet och på dagis.
– Jag arbetar på sjukhuset som avdelningssekreterare och Thomas är på daghemmet Solrosen, så vi cyklar här nästan varje dag, säger Marina.
Har det varit bra cykelföre i år?
– Jo, rätt så bra. Det vara bara en period, i november tror jag det var, som det var så mycket snö att jag gick och drog Thomas på pulkan istället. Men då gick vi genom skogen istället för längs vägen.
Hur har julen varit?
– Det har varit en lugn jul då min sambo opererade axeln i julveckan. Men tomten kom, eller hur Thomas?, säger Marina, och Thomas nickar.
Då har ni tydligen varit snälla i år. Vad fick ni för fina klappar?
– Ett spel, säger Thomas.
– Och skidor, men de var inte så populära. Thomas gillar inte att skida, men vi väntar nog på snön så vi kan åka kälke, säger Marina.
Mamma och pappa i familjen Rehnberg hade bestämt sig för att inte få klappar av tomten i år.
– Så barnen skrattade åt oss och sade att vi hade varit dumma. Men av Thomas fick vi en julklapp, som han gjort åt oss på dagis.
Vilken maträtt på julbordet är godast?
– Skinkan, säger Marina utan att tveka. Thomas däremot ser skeptisk ut.
Nyans utsända ger alternativen köttbullar, korv, sill och potatis, men inget lockar enligt Thomas.
– Det är nog säkert chokladen. Han var inte alls förtjust i julmaten, säger Marina.
Vem får er hälsning?
– Jag hälsar till mina arbetskamrater. Och du hälsar väl till dagistanterna och kompisarna på dagis, eller?, säger Marina, och Thomas nickar instämmande.

Text och foto: ANNA BJÖRKROOS