DELA

”Den första månaden hade jag fyra kunder”

– Den där kommer från Sydafrika, säger Paavo Salmi och pekar på en Chevrolet av årsmodell 1934 utanför hans bilverkstad Auto-Service på Elverksgatan.
Han köpte Chevroleten häromåret från Sverige och önskar att tiden skulle räcka till så att han kunde rusta upp den.
– Jag vill ha en riktig rod.
Blir det något i stil med ZZ Tops Eliminatorbil när bygget är klart?
– Något ditåt. Men den skall inte vara något kraftpaket, bara en snygg bil med attityd.
Vad gör du när du inte är på jobb?
– Jag har tre Harleys och så köpte jag en snipa för ett tag sedan. Med den kom jag femhundra meter innan motorn slutade funka.
Hur länge har du varit verkstadsägare?
– Jag firar tjugoårsjubileum i år. Verkstaden öppnades den första oktober 1991. Jag hade en plåtslagarutbildning men det fanns inga jobb. Först hade jag verkstad i Vestansunda, sedan flyttade jag hit till gamla Klintverkstan. När jag började fick jag sex månaders startstöd, femtusen mark (drygt 800 euro) per månad. Efter skatt var det fyratusen mark kvar. Den första månaden hade jag fyra kunder. Men sedan dess har jag inte legat samhället till last.
Vad fixar ni här?
– Allt utom sånt som kräver att man kan koppla upp sig mot bildatorn. Men på sådana finns det också service som vi kan göra. Oljebyten, bromsar, avgasrör och sånt. Och så är vi auktoriserade för bilglasbyten. Vid det här laget har vi bytt drygt tvåtusen vindrutor, nu blir det runt 250-300 per år.
Vem vill du hälsa till?
– Alla mina trevliga kunder.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax