DELA

Dagens feminist Mirae Meitz

Dagens feminist är Mirae Meitz, pensionerad journalist i Mariehamn.
Mirae flyttade till Åland från Helsingfors 1980.
– Före flytten upplevde jag aldrig någon ojämställdhet på min arbetsplats eler inom yrket. Kvinnor och män hade samma arbetsuppgifter och samma lön. Jag var också fackligt aktiv och det va en massa andra tjejer också, så inte heller där upplevde jag någon skillnad på kön.
Det var när hon flyttade till Mariehamn och fick barn som hon märkte skillnaden. På Åland var de traditionella könsrollerna starkare – och på festerna samlades män i ett rum och kvinnorna i ett annat.
– Man såg nästan bara kvinnor som var ute med sina barn på den tiden. Men det har ändrat nu och det är jag glad för.
Men mycket jobb återstår, konstaterar hon. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor upprör henne, likaså det faktum att det fortsättningsvis är kvinnorna som tar det största ansvaret för barnen.
– Fortfarande är det så att arbetsgivare kanske drar sig för att anställa unga kvinnor eftersom de föder barn och stannar hemma. Samtidigt är det ju faktiskt kvinnorna som föder och ammar barnen. Det kan man inte ändra på och därför kommer ojämlikheten att bestå om man inte aktivt åstadkommer en förändring, till exempel att föräldraledigheten delas lika eller att arbetsgivarna kompenseras på något sätt.
Kallar du dig feminist?
– Jag har lite svårt med själva ordet feminism. För mig betyder det ungefär feminin och det tar jag avstånd från. Jag håller med om det feminismen står för – ett jämställt samhälle där könstillhörigheten inte spelar någon roll – men jag skulle vilja hitta ett nytt ord. Det blir lite löjligt när Sveriges förra statsminister Göran Persson kallade sig feminist. Men jag tror att det för min del är en generationsfråga.
Vem vill du hälsa till?
– Jag hälsar till Feministakademin och hoppas på bra pristagare i framtiden.

Annika Orre