DELA

”Allt från barnvagnar till rullatorer”

Helena Lundberg är bibliotekarie på Mariehamns stadsbibliotek. På biblioteket är det uppställt för kulturnatten, stolar står i rader och scenen är på plats.
Ska du jobba ikväll?
– Nej, jag är ledig. Jag brukar alltid gå på kulturnatten, och det ska jag göra i år också, säger Helena.
– Det brukar vara så mycket folk på stan den här tiden, då skolorna börjat och alla har kommit tillbaka från semestern.
Vad händer på biblioteket ikväll?
– Dels så ordnar vi en väldigt populär bildverkstad för barn, som Eva Maria Mansenerius leder ute på parkeringsplatsen. Förr har det varit vanligt att barnen ritat på asfalten, men vi får se vad det blir i år. Här inne leder Linda Olsson en bokdiskussion, och Göran Forsmark, som arbetat med teater Kuling under sommaren, uppför ”Mannen från malmberget”. Det brukar vara en väldigt blandad publik vid detta evenemang. Allt ifrån barnvagnar till rullatorer, berättar Helena.
Vilka arrangemang ska du besöka ikväll då?
– Jag börjar alltid med att fika på museet klockan 18.00. De brukar ha så gott kaffebröd där. Sedan ska jag gå med min dotter och titta på tjejbandet ”Blood feud sisters” ifrån Kökar, de spelar vid Emmaus. Som ett alternativ till de vanliga ställena: museet, biblioteket och Emmausgården, så tänkte jag faktiskt göra ett besök till St Görans kyrka också. Där blir det ett dikt- och musikprogram. Ulvens döttrar ska uppträda.
Det blir en hektisk afton. Hinner du med allt?
– Missar man nåt så gör man, det är inte mer med det, säger Helena.
Vill du hälsa till någon?
– Jag vill hälsa till min mamma Inga. Hon brukar alltid gå på kulturnatten, men jag tror inte att hon orkar springa på stan i år. Hon uppskattade evenemanget väldigt mycket förut.

LINNEA TILLEMA


linnea.tillema@nyan.ax