DELA
Foto: Kiki Alberius-Forsman

Pilgrimscykling arrangeras för första gången

För första gången någonsin arrangeras pilgrimscykling på Åland. Den första cyklingen görs söndagen den 23 augusti.

Näst sista söndagen i augusti arrangeras en pilgrimscykling på Åland för första gången. Det är nätverket och Facebookgruppen ”Kyrkvandring på Åland” som håller i cyklingen. Turen går längs med Sankt Olofs sjöled på Åland, från öst till väst.

Totalt kommer fem pilgrimscyklingar att anordnas under söndagar i slutet av augusti och under september. Alla cykelturer startar vid Sankt Görans kyrka i Mariehamn. Målet för varje cykeltur är en kyrka på den åländska landsbygden där man sedan deltar i gudstjänsten som hålls där.

Hålla avstånd

”Att pilgrimscykla innebär att vi cyklar långsamt och noterar färden med alla sinnen; Vi ser oss omkring, lyssnar, känner lukter, funderar, trampar skönt vidare”, skriver arrangören.

Arrangören påminner även om att hålla avstånd både före, under och efter cyklingen.

Följande datum och kyrkor kommer att besökas: Sankt Andreas kyrka i Lumparland den 23 augusti, Sankta Birgitta kyrka i Lemland den 30 augusti, Sankt Olof kyrka i Jomala den 6 september, Sankt Lars kyrka i Eckerö den 13 september och Sankta Catharina kyrka i Hammarland den 20 september. Medcyklist under turerna är Kiki Alberius-Forsman.