DELA
© Nya Åland

Storprojekt i Saltvik

Ekohusen i Bergkullaby tar sakta form. Med ekofiber, lufttäta konstruktioner och solpaneler bygger Leif Nordqvist hus som ska locka miljöintresserade hyresgäster.

I maj flyttar första familjen in.
På den slingrande vägen upp till miljöbyn Bergkulla i Saltvik Bertbyvik ligger några telefonstolpar travade i dikesrenen. Ägaren Leif Nordqvist, som kört framför oss i sin solenergidrivna golfbil, stannar till.

– Jag sa att de där stolparna kan jag inte tillåta upp på vår väg, säger han och pekar på de massiva trästommarna som behandlats för att hålla väder och vind.

– Det slutade med att de hittade begagnade stolpar till oss som inte var lika drypande, men jag förstår att de håller på att pröva sig fram med glasfiberstolpar, säger Leif Nordqvist som vill ha det miljövänligaste alternativen till allt i och kring sin miljöby.

I en hästsko-formation runt två konstgjorda sjöar står ett färdigt hus och två under byggnation. Husen är så kallade Plus-Energihus med ett uppskattat elbehov på cirka 1000 kilowatttimmar per år. På plats finns egen elproduktion med solföljare och vindsnurra.

Husen ska vara så täta som möjligt och isoleras med masonitbalkar som fylls upp med ekofiber. Fönsterkarmar elimineras så att luften inte ska kunna smita ut.

Läs mer i papperstidningen!