DELA

Don, 96, seglade på Herzogin

– Jag är inte den siste Kap hornaren. Men nog den siste som seglat på Herzogin Cecilie.
Så presenterar Don Farnham sig när vi träffas i Mariehamn.
Den 96-årige australiensaren är ute på en av sina många långa resor. Kanske blir det här den sista gången han besöker Åland. Men om han kommer tillbaka så kan han visa upp sitt livstidsfrikort till Ålands sjöfartsmuseum. Han viftar glatt med det när vi går ombord på museifartyget Pommern.
Vi är här för att Pommern ingick i redaren Gustaf Eriksons flotta, precis som Herzogin Cecilie och Moshulu, ett annat av redarens fartyg som Don Garnham seglat på.
Don föddes 1916 i Victoria i sydöstra Australien. Som artonåring tog han tåget från Adelaide till St Lincoln på Australiens västkust. Det första fartyget han såg i hamnen var Gustaf Eriksons fyrmastade bark Pamir. Men han mönstrade på ett annan av Gustaf Eriksons fartyg, Herzogin Cecilie, som låg i samma hamn.
I Basil Greenhills och John Hackmans bok ”Herzogin Cecilie” berättas att barken skulle frakta 4.262 ton vete till Europa och att två av fartygets ”prentissar” (lärlingar) hade rymt i Australien. Sex nya besättningsmän mönstrade på. Resan tog knappt fem månader och det var en underbar upplevelse, säger Don.
– Jag hade nog varit till sjöss tidigare, som däcksare på ett ångfartyg som gick mellan Australien och Nya Zeeland. Sen fick jag en modell av ett fyrmastat fartyg som behövde repareras och det var så jag blev intresserad av segelfartyg.
Och mannen som gav honom modellen sade ”om du ska kalla dig sjöman måste du segla”.
– Men det var långt ifrån lika bekvämt på Herzogin Cecilie som på passagerarfartyget jag hade jobbat på tidigare. Där fick besättningen rena sängkläder en gång i veckan. På Herzogin Cecilie fick jag en helt tom bunk. Men det ordnade sig, en tom mjölsäck och litet annat fick bli mina sängkläder.
Herzogin Cecilie anlände till Falmouth i Wales den 18 maj. Resan fortsatte till Belfast, där Don mönstrade av. Han hade fått jobb på ett nytt fartyg i Newcastle-On-Tyne. Och tur var det, säger Don. Två av Herzogin Cecilies besättningsmän omkom när en panna exploderade i Belfast.
– Jag kunde ha varit en av dem.
Stort reportage i fredagens Nya Åland!

Patrik Dahlblom