Julfrid är utlyst

DELA

Snällhet var temat då stadsfullmäktiges avgående ordförande Christian Beijar (S) utlyste julfriden på Torget i Mariehamn i dag.

– I en värld där sociala medier är en effektiv kanal för aggressiva påhopp och elaka kommentarer men också för globala rörelser med stor räckvidd börjar snällhet kännas ännu mer intressant och angeläget, sade han.

Många trotsade den kalla decembervinden och kom till Torget för att lysa in den julfrid som också Nya Åland nu hoppas att finns i alla åländska hem!

God Jul!

Här är Christian Beijars tal i sin helhet.

Julfridstalet 2017

Bästa åhörare och radiolyssnare!

Snälla folket låtit maten rara, maten rara,

stå på bordet åt en tomteskara, tomteskara

Tipp, tapp, tipp,tapp, tippe-tippe-tipp-tapp

Tipp, tipp, tapp

Detta är en vers från julvisan Tomtarnas julnatt. Varför jag sjunger den versen har att göra med att mycket av julbudskapen präglas av snällhet. Häromdagen läste jag en artikel som berör snällhet som jag tyckte passar bra in i julens budskap och känns aktuell inte bara i juletid utan hela året om.

Läkaren och författaren Stefan Einhorn började för ett tiotal år sedan tala för att snällhet lönar sig. Snällhet är en form av intelligens enligt Einhorn och ska inte misstas för mesighet, undfallenhet, martyrskap eller konfliktskygghet. Snällhet är en investering i ett bättre och rikare liv, och ger utdelning i form av större välmående, en stark solidaritet och högre prestationsförmåga. Genom att vara snälla mot andra hjälper vi oss själva. Det är väl om något julens budskap! Solidaritet, tolerans och värnandet om varandra.

I en värld där sociala medier är en effektiv kanal för aggressiva påhopp och elaka kommentarer men också för globala rörelser med stor räckvidd börjar snällhet kännas ännu mer intressant och angeläget.

Snällhet är inte bara nyckeln till bättre relationer utan håller också på att bli hårdvaluta inom arbetslivet. Storföretaget Google har under flera år forskat i att finna den bästa sammansättningen för ett arbetsteam. Till sist insåg man att två faktorer var avgörande: För det första att alla i teamet känner psykologisk trygghet när man tar till orda, att alla verkligen får en chans att prata. För det andra empati, att man inför gruppen vågar öppna sig och visa känslor. Det handlade alltså inte om vem som ingick i gruppen utan hur, och formeln stavades snällhet. De team där medarbetarna respekterade varandras känslor och lät alla komma till tals var mest produktiva, skapade störst vinst och blev mest framgångsrika. Att alla anställda, från ledning till verkstadsgolv uppskattar varandras kunskap, bidrar till det gemensamma och vill se sina kolleger lyckas är det viktiga. Inte bara i juletid. Där finns säkert mycket att ta till sig och lära sig av i det åländska samhället inom alla verksamhetssektorer till fördel för alla inblandade.

Bästa åhörare

Nu är julen här och snällhet tar sig många olika uttryck. Bara det att vi uppmärksammar varandra på olika sätt genom släkt, vänner, grannar och folk på stan kan ge oss nog med tillfredställelse. En tillfredsställelse vi också kan finna genom att ta oss tid att njuta av julhelgens ro och bara finnas till. Detta kräver dock att vi vågar släppa taget om pulsen och stressen och bara vara snälla mot oss själva. Då kan vi möta verkligheten och vara mottagligare och tolerantare mot varandra – inte bara i juletid utan också framledes.

Bästa mariehamnare, övrig publik och radiolyssnare.

Nu är det jul, låt julfriden infinna sig hos oss alla och jag vill tillönska er alla en fridsam och fröjdefull jul. Må julfrid råda!