DELA

Farväl fläsksöndag Hej hej blå måndag

I dag är vi mitt i fastlagen – som är raka motsatsen till fastan. Det är blå måndag.
Nu är det party, party, party som gäller. Fastlagen består av tre festdagar med mycket mat och dryck.
På Åland hade vi fastlagstrav på Slemmern och kälkåkning som omtyckta traditioner.
Blå måndag har inte fått sitt namn för att det kan tänkas vara snö-på-kommande-blå-himmel utan för att hantverksgesällernas lediga måndagar kallades blåmåndagar.

I går var det fläsksöndag. Då var det fortfarande tillåtet att äta kött och fläsk.
Och i morgon är det ju fettisdag.
Fettisdagen är sista dagen man ska ha med sig lyse ut i ladugården och första dagen på året då kvällsmaten kan ätas vid dagsljus.
Fettisdagen betraktades som en brytningspunkt mellan vinter- och sommarhalvåret.
Det var också viktigt att besökande blev bjudna på någonting att äta eller dricka under fastlagen, annars bringades olycka över gården. Detsamma gäller ju julen. Den som inte får sig något till livs i ett gästande hus tar julfriden med sig ut.

Fastlagsris av björk med färgade fjädervippor ska sättas i vas nu. Kanske är det dags att återuppliva traditionen med pappersremsor med deviser i kvistarna?
Förr piskade man varandra med ris, antingen på fettisdagen eller långfredagens morgon. Pisk lär ju vara populärt i dessa tider (om man ska tro vissa fåniga damböcker…).

Vädret i fastlagen kan visa hur skörden blir. Långa istappar är ett gott tecken, då blir stråsäden och linet långt.
God spannmålsskörd blir det om fastlagen är klar, torr och helst också solig.
Om det tinar på fettisdagen så det blir takdropp mjölkar korna bra under sommaren och lika stora som dropparna är blir sädeskornen.

Hetvägg, fastlagsbullen med het mjölk, serverades vid hovet. Den svenske kungen Adolf Fredrik åt en sådan på den ödesdigra fettisdagskvällen den 12 februari 1771. Efter en måltid bestående av ostron, hummer, surkål och hetvägg, föll han ihop och dog. Skalden Johan Gabriel Oxenstierna ansåg därefter att fettisdagen borde förbjudas och ”hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord”.
En känd fettisdagsbulleätare är privatdetektiven Ture Sventon i Åke Holmbergs böcker. Sventon intar ”temlorna” torra till kaffet och det året runt.

På onsdag, askonsdag, börjar fastan. Då är det 40 dagar till påsk, söndagar borträknade, och läge för att ta det lugnt och minska sin konsumtion av något – för att lämna plats för annat. Moderna varianter av fasta är mediefasta; alltså att leva utan tidningar och tv, att godisstrejka, att meditera, att ta cykeln i stället för bilen.
Fotnot: Fakta från Nordiska museets hemsida.

Kiki Alberius-Forsman