DELA
Foto: Jonas Edsvik

Den åländska åsiktsfriheten har inte skadats

Som medborgare och politiker får du tycka precis vad du vill. Men om du har åsikter som krockar med ett bolags värderingar ska du inte vara högsta representant för just det bolaget. Åsiktsfriheten har inte skadats av landskapsregeringens petning av Jarl Danielsson.
”Fick sparken som Paf-ordförande”. Så löd rubriken på Ålands radios hemsida som var först ute med nyheten. En bra rubrik, om den skulle stämma. Det gör den inte. Danielsson har inte fått förnyat förtroende hos Pafs ägare landskapsregeringen på grund av sin inställning i flyktingfrågan.

Åsiktsförtryck ropar oppositionen. Det är det inte. Alla ålänningar får, precis som Danielsson, säga vad de tycker. Men beroende på vad man säger kan det få konsekvenser. Så har det varit och kommer att vara. Du får säga vad du vill, men du kan till exempel dömas för hets mot folkgrupp. En av de hårdaste kritikerna mot landskapsregeringen är oppositionspolitikern och juristen Bert Häggblom (Ob). Han anklagar landskapsregeringen för att ha agerat grundlagsvidrigt och kräver deras avgång. Enligt grundlagen får ingen utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av till exempel sina åsikter. Men den här lagen är knappast tillämpbar i det aktuella fallet eftersom Danielsson inte har fått sparken på grund av sin åsikt. En styrelseordförandepost är inget vanligt jobb eller något man prenumererar på. Det är ett förtroendeuppdrag. Den dag ägaren inte längre har förtroende är det slut. Det är en av anledningarna till att styrelseordförande och vd:ar ofta får furstliga löner.

Bakgrunden till att Danielsson fått gå är ändå mer nyanserad än den varit i medierapporteringen. Det är framförallt tre händelser som gjort att Danielsson inte fått fortsatt förtroende.

Styrelsebytet har varit aktuellt sedan Anders Ingves fick sparken. Men som Nya Åland kunde berätta hade Danielsson fått fortsätta om det inte hade varit för hans linje i flyktingmottagandet på Vårdö. Under kommunfullmäktigemötet talade han också emot sin egen styrelse och sade att flyktingar som kommer på egna ben visat en annan kraft än kvotflyktingar i flyktinglägren.

I bagaget ligger också rekryteringen av Vårdös kommundirektör Andreas Johansson och hans högerextrema bakgrund. Danielsson försvarade rekryteringen med att det var frågan om ungdomssynder och att Johansson kommit på bättre tankar nu när han skaffat familj.

Klimatet mellan landskapsregeringen och Pafs styrelse har inte varit det bästa sedan styrelsen på eget mandat valde att sparka dåvarande vd Anders Ingves utan att diskutera ärendet med landskapsregeringen. I samband att Ingves fick sparken meddelade finansminister Mats Perämaa (Lib) att Paf ska få en ny styrelse efter att den nya vd:n är utsedd.

Med de här tre händelserna i bakhuvudet är det förståeligt att landskapsregeringen inte återväljer Danielsson eftersom förtroendet för honom uppenbarligen är förbrukat hos en enig landskapsregering.

Vad spelar det för roll vilken politik Danielsson driver i Vårdö, huvudsaken är väl att han driver in pengar som kan gå till tredje sektorn?

Paf är landskapets flaggskepp utåt. Att vara bolagets högsta representant är ett fint och utmanade hedersuppdrag. Bolagets absolut viktigaste tillgångar är dess varumärke. Paf är ett modernt, internationellt bolag med över 20 olika nationaliteter. Att då ha en styrelseordförande som varit ansiktet utåt i Vårdös flyktingpolitik och som har backat upp rekryteringen av en person med högerextrem bakgrund väcker frågor som i värsta fall kan riskera bolagets varumärke.

Det är inte bara de ekonomiska frågorna som får vara vägledande i Paf. Bolaget har under den nya vd:n försökt bygga upp en profil om det goda spelföretaget och då kan det inte finnas liknande dubier mot dess högsta ledning.

Genom sitt beslut håller landskapsregeringen en hög svansföring i moraliska frågor. Nu gäller det för både den och Paf att visa att man i praktiken också tar sitt moraliska ansvar i spelverksamheten.