DELA

Påpekar vikten av nordiskt samarbete

– Ni har ett väldigt levande och brett kulturliv här med tanke på litenheten.
Det sa Theodor Bjursell från Nordiska kulturfonden i Köpenhamn som i går fanns på plats på Nordens institut i Mariehamn för att informera ålänningarna om hur man skriver lyckade ansökningar då man söker pengar till olika projekt.
Han hade fullt program hela dagen i går, Theodor Bjursell som besökte Åland för att bland annat ge allmän information om Nordiska kulturfonden till ålänningarna, berätta om hur man skriver en bra ansökan, och diskutera enskilda projekt med åländska kulturutövare.
– Vi har i dag diskuterat fem olika projekt med folk som har kommit hit till Nordens institut, berättar institutets informatör Maria Jonsson.
– Mest handlar det om att människor vill komma hit och testa sina idéer.
– Jag har överlag en positiv bild av åländska kulturprojekt, säger Bjursell.
– Det finns ett mer levande, aktivt kulturliv här än vad man kan tänka sig på en så pass liten ort som Åland ju är.

Samarbete mellan minst tre
Det aktiva kulturlivet märks bland i ansökningarna som kommer in till Nordiska kulturfonden. Faktum är att Åland har flest giltighetsförklarade projekt i hela Norden. Det kan bero bland annat på Ålands läge mellan Finland och Sverige, tror Bjursell.
– För att söka projektpengar hos oss krävs att man är tre nordiska regioner med i projektet som samarbetar. Som regioner räknas de nordiska länderna, plus Åland, Färöarna och Grönland. Men sen är Åland en spännande region också.
Som exempel på projekt som förra året beviljats stöd av Nordiska kulturfonden nämner Jonsson Joeloperan, Franciskusdagarna och Fotoklubben Obscuras fotofestival.
– Sen ska man komma ihåg att kulturprojekt alltid ger ringar på vattnet och bidrar till nya projekt och utvidgade samarbeten. Ta fallet med Joeloperan till exempel. Nu planeras det för att den ska ut på turné.

Guldposition i Norden
Bjursell anser att kulturutövare i Norden har ett guldläge då man här kan söka pengar och stipendier dels regionalt, dels nordiskt.
– EU finns också, men dit vänder man sig kanske i sista hand, säger han.
Nordiska kulturfonden får in ungefär 1000 ansökningar om året. Av dem är ungefär hälften inriktade på musikprojekt i olika former. Teater och dans är också två stora områden.
Förra året delade fonden ut ca 30 miljoner danska kronor till olika projekt runtom i Norden, och då bistår de oftast projekt med en del av finansieringen.

Kulturchefen sakkunnig
Kulturfonden har sakkunniga personer anlitade i alla regioner som värderar projektet och dess seriositet. På Åland fungerar stadens kulturchef Tom Eckerman som sakkunnig.
– Sen har vi en nordisk styrelse som beslutar vilka projekt som ska tilldelas pengar, förklarar Bjursell.
I går kväll höll Bjursell en föreläsning på Nordens institut i Mariehamn i hur man skriver lyckade ansökningar till fonden, och intresset för den var stort.
– Det allra viktigaste är att vara ute i god tid med sin ansökan, säger Bjursell.
– Läs också instruktionerna om hur man ska skriva själva ansökan noga, tipsar han.

JESSICA SUNDBERG