DELA

Bästa klappen är tid för läsning, anser


Ålands litteraturförening som gör ett nytt försök med en bokhelg i skärgården. Arrangörsgruppen för bokhelger inom föreningen säger sig vara är mäkta förvånad över att alla vill åka på bokhelg – att få läsa, koppla av, strosa i naturen och se på stjärnorna, det attraherar alla. Men få kommer.
– Varför är det så svårt att unna sig litteratur, lugn och ro, skriver gruppen i ett pressmeddelande.
Två försök att arrangera bokhelg på Simskäla 2010 måste ställas in på grund av för få anmälningar.
– Nu görs ett – säger ett – försökt med bokhelg 2011. En bokhelg kan bli en julklapp till en upptagen vän – kanske?
Bokhelgen äger rum på Pellas gästhem på Brändö Lappo den 28-30 januari.
Man erbjuder helpension, logi i enkelrum eller dubbelrum, stjärnhimmel (eller mulet), naturupplevelser i storformat, lugn och frid, för kropp och själ, en skärgårdsutflykt, effektiv avkoppling – en känsla av att ha varit borta 3-4 veckor, gemensamma kvällssamtal kring böcker för den som så önskar
Priset för helgen är 159 euro. Anmäler sig gör man till kikis@aland.net före den 7 januari eller ringer 0457-53 00 876.



Ett par nyskrivna
julsånger finns
med på en skiva som Reinholds spelmanslag i Åboland kommit med inför julen. Det är Annukka Bergman i spelmanslaget som står för text och melodi till ”Julnatt” och ”Julgubben är här”. Annukka spelar fiol, liksom Eugén Bergman och Kai Vilevaara. På dragspel medverkar Heidi Toivonen, och på kontrabas Timo Saario. Charlotta Sevon är sångsolist.
Båda sångerna finns inspelade på såväl svenska som finska i denna tvåspråkiga produktion.



Olycksfall
stoppar Pippi
Långstrump på Svenska Teatern i Helsingfors. Samtliga återstående föreställningar är inhiberade på grund av olycksfall som drabbat två akrobater. På julannandagen skulle Pippi ha spelats för sista gången. Orsaken är enligt teatern att föreställningen bygger på krävande akrobatik och cirkusnummer och därför är det svårt att på kort varsel ta in nya aktörer. Utlösta biljetter ersätts av Svenska Teatern.



Årets Finlandspris
går till skådespelaren Hannu-Pekka Björkman, författaren Leena Krohn, grafiska designer Kaisa och Christoffer Leka, kompositören Magnus Lindberg, kläddesignern Marja Rak och serietecknaren Jussi Tuomola. Finlandspriset, på 30.500 euro, ges för en betydande konstnärlig karriär.