DELA

Han har finländsk konst i fokus

Lågkonjunktur eller inte – priserna för de finaste konstverken stiger alltid.
Det säger helsingforsgalleristen Jarmo Haapalainen som det här veckoslutet visar sitt utbud i Mariehamn.
Det här är femte gången sedan 2001 som Haapalainen ställer ut på Åland. Det är delvis en följd av goda kontakter till konstnären Kjell Ekström, samlaren Anders Wiklöf och andra ålänningar.
Han är specialiserad på inhemsk konst, både gammal och modern. Och han gick i sin fars fotspår när han blev konsthandlare, först med galleriet Bulevardi 7 på Boulevarden i Helsingfors och sedan Art Clipper på samma gata.
Han har inte känt av lågkonjunkturen lika mycket som många andra handlare.
– Flera gallerier stängde förra året. I hela världen skall handeln ha gått ner med upp till 40 procent. Men för oss gick det uppåt med fyra procent jämfört med 2008.
Men konst är inte som en livsmedelsbutik. Det är svårt att göra upp pålitliga budgetar eller att förutspå efterfrågan på en viss konstnär.
Verk av etablerade konstnärer går alltid åt. Men de köps upp av företag, museer, fonder och privata samlare som sällan eller aldrig lämnar dem till försäljning igen. Och det driver upp priserna på de fåtal tavlor som blir kvar på marknaden.
Mycket av det som Haapalainen säljer stannar i Finland men en hel del går på export till Tyskland, och USA. Ofta är köparna andra eller tredje generationens amerikautvandrare som hittar till Haapalainens gallerier när de är på lyxkryssning och ligger i Helsingfors över dagen.


Ålandsmotiv
På den här visningen finns ett par tavlor med ålandsmotiv – en Santeri Salokivi med Eckeröbodar från 1931, som kostar 14.500 euro, och Väinö Blomstedts målning av Saltviks kyrka för 9.500 euro. Och så en Lindorm Liljefors-målning som troligen är gjord på Åland. Men var?
Jarmo Haapalainen önskar att alla som får fina eller annorlunda tavlor i sin ägo tar reda på så mycket som möjligt om dem och sparar informationen, till exempel på tavlans baksida. Det skall man göra inte bara för sin egen skull, utan för eftervärlden. Av erfarenhet vet han att det slarvas mycket.
– Det kan gå så att din pappa köpt en tavla som du senare förvärvat. Men ingen har berättat något om tavlans historia – var den är målad, om köparen kände konstnären…. den historiken är en viktig del av ett konstverk.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax